Главният технологичен директор и съосновател на световния гигант Oracle Лари Елисън се радва на 11-цифрен ръст в нетното си състояние, съобщава Forbes. Това се дължи на невиждания за последните 3 години скок в цените на акциите на софтуерната компания. Така към момента ексцентричният бизнесмен е с поне 15 млрд. долара по-богат, според изданието.

Топ 5

С това той скъсява дистанцията до четвъртото място в класацията, заемана от изпълнителния директор на Meta Марк Зукърбърг. Към момента ги дели сума по-малка от 10 млрд. долара. Елисън се доближава бавно на "само" 50 млрд. долара и до своя "много близък приятел" и водач в листата на богатите Илън Мъск.

Илон Мъск си върна първото място на най-богат човек в света

Илон Мъск си върна първото място на най-богат човек в света

Според BBI неговото състояние е $192 милиарда, докато това на Арно се оценява на $187 милиарда

Лари Елисън е притежател на около 40% от акциите на Oracle, които към момента са на приблизителна стойност почти 170 млрд. долара. Тяхното поскъпване с над 10% до рекордните 140 долара за брой дойде след отчета за приходите на компанията за тримесечието от вторник.

Амбициозна заявка

Въпреки че оповестените данни показаха, че печалбата и приходите са по-ниски от прогнозите на Уолстрийт, от Oracle декларираха, че очакват двуцифрен ръст в приходите си през новата фискална година. Компанията обяви и предстоящите си намерения да работи по-усилено в областта на изкуствения интелект с компании като ChatGPT. Именно това отбеляза като акцент в предоставените данни и ръководеният от анализатора Брад Зелник екип на Deutsche bank.

Невероятните живот и кариера на съоснователя на Oracle Лари Елисън

Невероятните живот и кариера на съоснователя на Oracle Лари Елисън

Той става милиардер на 49 години

Колоритен и разточителен

Лари Елисън запазва обаче лидерството си в неформалната класация на най-колоритните представители на милиардерския клуб. Известен с афинитета си към скъпите покупки, за кратко през 2023 г. съоснователят на Oracle успя да стигне до място в топ 3 на елитната класация. По-доброто представяне на Amazon и Meta на борсата обаче доведе до сегашната му пета позиция.