Издирват се престъпници, които са отмъкнали редки скъпоценни камъни на стойност 100 милиона долара при дързък 27-минутен обир, обявен за един от най-големите обири на бижута в историята.

Полицията смята, че банда крадци е проследила микробус, натоварен с товари от изложение за бижута в Северна Калифорния до спирка за камиони в района на Лос Анджелис, преди да нахлуе в превозното средство в ранните часове.

Камера показва как крадците са атакували бронираното превозно средство на Brink's около 2 часа сутринта на 11 юли на спирка за камиони Flying J на междущатска магистрала 5 близо до Грейпвайн - отнело им е само 27 минути, за да се измъкнат с колосалния си товар.

Президентът на Международното изложение за скъпоценни камъни и бижута Арнолд Дюк заяви, че микробусът е бил натоварен със 70-100-килограмови контейнери за съхранение на скъпоценни камъни и бижута, предаде БГНЕС.

Според изчисленията бандата се е измъкнала с около 30 чанти, съдържащи неизвестен брой бижута.

Гръцката полиция вдигната на крак заради криптокралицата Ружа Игнатова

Гръцката полиция вдигната на крак заради криптокралицата Ружа Игнатова

Наскоро ФБР обяви награда от $100 000 за достоверна информация къде се намира българката.

"Документираните загуби са за повече от 100 милиона долара. Това е абсолютно рекордно престъпление. Един от най-големите обири на бижута в историята. Става дума за злато, диаманти, рубини, изумруди и много луксозни часовници", каза Арнолд Дюк и добави:

"Имаше 15 изложители, всеки от които предлагаше стоки на стойност от 5 до 10 милиона долара. Това са малки бижутери, чието цяло богатство е вложено в този камион. Грабежът ги е унищожил финансово, а в някои случаи е засегнал и здравето им".

Това е най-големият дигитален обир в света. И изглежда не може да бъде спрян

Това е най-големият дигитален обир в света. И изглежда не може да бъде спрян

Обирите на банки с маски и оръжия са в миналото - как е извършена тази измама за поне $1,2 милиарда?

Крадците са успели да заобиколят незабелязано заключващия механизъм на фургона на Brink's и са натоварили скъпоценните камъни в контейнери за съхранение, преди да ги изнесат, твърдят източници от правоохранителните органи.

Властите съобщиха за "Лос Анджелис Таймс", че двама въоръжени охранители са оставили превозното средство на спирката за камиони в ранните часове на 11 юли.

След това групата крадци проникнала в камиона, влязла в ремаркето му и започнала да разтоварва контейнери с бижута, злато, диаманти, рубини, изумруди и луксозни дизайнерски часовници, включително и от емблематичната марка Rolex.

Това е най-големият и все още неразкрит обир в ирландската история

Това е най-големият и все още неразкрит обир в ирландската история

Скандал, конспирация и прикриване на кражбата на "бижутата на ирландската корона" от замъка в Дъблин

Техният обир се сравнява с обира в Хатън Гардън в Лондон и с проникването в белгийския Антверпен, за което са били необходими месеци планиране.

Сержант Майкъл Милески от Бюрото за тежки престъпления на окръг Лос Анджелис отказва да опише заключващия механизъм, но признава, че "не е изключително трудно да се разбие".