Руският милиардер Дмитрий Риболовлев е обвинен в корупция и търговия с влияние в Монако.

Богаташът е обвинен заедно с още трима души. Те са задържани за разпит и след това освободени, като са им наложени ограничения да не напускат Княжеството, потвърди пред Bloomberg прокурорът Силви Пти Льолер.

Имението на милиардера в Монако - La Belle Epoque - беше претърсенo във вторник сутринта, според Le Monde.

"Настояваме, че на този етап г-н Риболовлев е смятан за невинен и тази презумпция и свързаните с нея права трябва да бъдат строго зачитани", заяви адвокатът на милиардера Ерве Темим.

Риболовлев е разпитван въз основа на информация, извлечена от телефона на друг негов представител, което се обжалва от адвокатите му в Монако. Те смятат да подадат жалба и срещу факта, че информация от разпита му е изтекла в медиите.

Обвиненията срещу руския милиардер, който натрупа състояние от 11 млрд. долара след продажбата на 2 руски компании за торове, са поредния обрат в дългогодишния му спор с женевския търговец на изкуство Ив Бувие.

Руски милиардер плати $85 милиона за картина, но изгуби 74% от инвестицията

Руски милиардер плати $85 милиона за картина, но изгуби 74% от инвестицията

Става въпрос за платно на Пол Гоген

Риболовлев твърди, че Бувие го е таксувал с 1 млрд. долара над реалната цена, продавайки му творби на изтъкнати художници като Пабло Пикасо, Пол Гоген и Густав Климт. Общата стойност на сделката е над 2 млрд. долара.

Бувие твърди, че никога не е бил брокер на руснака и просто се грижи за добър клиент, готов да плати висока цена, за да си осигури престижна колекция от произведения на изкуството.

Разпитът и обвинението срещу Риболовлев са пълен обрат в позицията на прокурорите в Монако. Полицията в Княжеството арестува Бувие на входа на имението на милиардера в Монако през февруари 2015 г., след като богаташът подаде наказателна жалба.

Скандалът покрай сблъсъка между двамата доведе до оставката на министъра на правосъдието на Монако Филип Нармино, чиито близки отношения с руския милиардер и обкръжението му, станаха публични.

Съдебният спор между Риболовлев и Бувие се води в Монако, Сингапур и Швейцария. Наскоро той стигна и до САЩ, където богаташът заведе дело срещу аукционната къща Sotheby"s за 380 млн. долара, твърдейки, че тя е участвала в предполагаема измама.