Класацията за най-скъпите места за живот се пренарежда през тази година. Азиатско-Тихоокеанският регион продължава да е най-скъпото място за живот, но Шанхай измести Хонконг от челното място.

Шанхай е най-скъпият град, след като цените на стоките се повишиха с 6% през миналата година, докато тези в Хонконг остават почти без промяна. Това показват данните от на Julius Baer Group, цитиран от Bloomberg.

Освен това полетите в бизнес класа са поскъпнали с 82%, а цените на хотелските стаи - с 15%. Като цяло луксозният живот по света е станал с едва 1% по-скъп през 2020 г., става ясно от доклада.

Докладът сравнява цените на 20 луксозни стоки, показателни за начина на живот на хората с високи доходи в 25 града по света.

Азиатските държави са най-скъпите места за живот, защото пандемията от коронавирус протече по съвсем същия начин и начинът на живот не се променя коренно, както в други страни.

Шанхай е най-скъпият град в света и защото сега там живеят много много богати хора според класацията на Forbes. Градът е на шесто място по концентрация на милиардери в света, докато през миналата година заемаше 18-а позиция според класацията.

Бумът в електронната търговия и фармацевтичните компании през последната година също допринася за нарастване на богатството на милиардери като бизнесменът Колин Хуанг.

Само през тази година Шанхай планира да отвори 49 търговски центъра, всеки с площ над 30 000 квадратни метра.

Доскорошният номер 1 Хонконг остава на трето място в класация. Някога той е дестинация за шопинг на богати китайски туристи, а сега малцина харчат богатството си в Хонконг. Последните две години на протести отблъснаха много туристи от специалния административен регион в Китай.

Точно преди Хонконг, в класацията се нарежда Токио. Тайпе (5) и Монако (4) също са в списъка. Освен Монако, всички градове в топ пет и повечето от топ 10 са азиатски.

Американските и европейските градове, от друга страна, станаха по-евтини за живеене, до голяма степен благодарение на "изнасянето" на богатите жители в провинцията през последната година.

Най-скъпите градове живот в света:

  1. Шанхай
  2. Токио
  3. Хонконг
  4. Монако
  5. Тайпе
  6. Цюрих
  7. Париж
  8. Лондон
  9. Сингапур
  10. Ню Йорк