Шефът на най-голямата британска верига за търговия на дребно Tesco получи бонус за 2.3 милиона паунда през миналата година, но сумата е спаднала с 500 000 паунда.

Главният изпълнителен директор взима по-малко възнаграждение, тъй като продажбите не са били достатъчно силни, пише Business Insider.

Общото възнаграждение на Дейв Луис е било 4.1 милиона паунда в сравнение със сумата за предходната година, когато шефът на компанията е получил 4.6 милиона паунда, става ясно от годишния финансов отчет на веригата, публикуван в петък.

Основната заплата на Луис е останала непроменена в размер от 1.25 милиона паунда, а пенсионните му вноски са останали същите - 313 000 лири. Годишният бонус на главния изпълнителен директор на Tesco обаче паднал от 2.9 милиона паунда на 2.3 милиона паунда.

Диана Опенхаймер, председател на комитета за възнаграждения на Tesco, пише в годишния доклад: "Tesco отчита година на значителен напредък, като се изправи пред трите приоритета за подобряване на конкурентоспособността в Обединеното кралство, по-сигурен баланс и възстановяване на доверието, които бяха поставени на фокус през 2014 година".