След осем години над 13% от възрастното население на Сингапур ще има състояние от $1 милион или повече, надминавайки дела на милионерите в САЩ, Китай и 12 други азиатско-тихоокеански икономики. Това сочат данните от нов доклад на най-голямата европейска банка HSBC, цитиран от световните агенции.

Банката прогнозира, че до 2030 година само 8,8% от възрастните американци и 4,4% от възрастните китайци ще бъдат милионери. Сред азиатските икономики Австралия ще бъде на второ място след Сингапур с около 12,5% от възрастното си население като милионери, а Хонконг ще бъде на трето място с 11,1%.

Богатите китайци бягат към Сингапур

Богатите китайци бягат към Сингапур

От къде дойде тази тенденция?

До 2030 година броят на милионерите в континентален Китай ще достигне 50 милиона, докато този в Индия ще надхвърли 6 милиона, което се равнява съответно на около 4%.

Други пазари, които ще изпитат бърз растеж, включват Виетнам и Филипините, където броят на възрастните с най-малко $250 000 богатство ще се увеличи повече от два пъти.

"Разчетът за нарастващото богатство на Азия хвърля светлина и върху обществените ресурси, които в крайна сметка са налични, за да извадят още милиони от бедността", пише в доклада Фредерик Нойман, който е главен икономист за Азия в HSBC.