Все повече и повече богати китайци виждат Сингапур като сигурно убежище за техните активи. Протестите разтърсиха икономиката на Хонконг през 2019 г., а заможните китайци потърсиха алтернативни места за съхранение на богатството си. Сингапур се оказа привлекателен и една от най-важните причини е,че няма данък върху богатството, пише CNBC.

Бързият икономически растеж на Китай доведе до ръст на милиардерите - стотици нови милиардери бяха "създадени" само за няколко десетилетия. Още повече се присъединих към редиците през последната година според Forbes. Това доведе общ брой милиардери в Китай от 626, на второ място след 724 милиардери в Съединените щати, показват данните.

Според експерти китайците "вярват, че има много възможности да направят състояние в Китай, но не са сигурни дали е безопасно за тях да държат пари там. Китайския капиталов контрол, според който има официален лимит от 50 000 долара в чуждестранна валута годишно , ограничава възможността на милиардерите да прехвърлят пари от страната.

Някои китайци местят активи в Хонконг, преди да ги преместят в Сингапур, каза той. "Тази тенденция започна от бунтовете през 2019 г. в Хонконг, когато много китайци се замислиха за безопасността на активите", заявяват експерти.Тенденцията се е ускорила през 2021 г. след репресиите срещу образователната индустрия и речите на китайския президент Си Дзинпин за общ просперитет. В реч миналата година Си призова за намаляване на неравенството в богатството.

Тези коментари дойдоха след месеци на засилен контрол върху големите китайски технологични и образователни компании, както върху строителните предприемачи.

Сингапур въвежда мерки за охлаждане на цените на жилищния пазар

Сингапур въвежда мерки за охлаждане на цените на жилищния пазар

Ще се затегнат ограниченията за кредитиране, политиката за покупка на втори дом

Свързаните с Covid ограничения за международни пътувания също ускориха интереса на богатите китайци към Сингапур. Страната предлага програма за инвеститори, която позволява на възрастни, които инвестират най-малко 2,5 милиона сингапурски долара (1,8 милиона долара), да кандидатстват за постоянно пребиваване в страната.

Друго привлекателното нещо в Сингапур е, че местоположението му дава на инвеститорите близост до други инвестиционни възможности в Азия.

От края на 2020 г. основателят на Bridgewater Рей Далио и съоснователят на Google Сергей Брин отвориха семейни офиси в Сингапур, за да се възползват от добрата данъчна политика, според доклади на Bloomberg.

През 2020 г. в Сингапур имаше около 400 семейни офиса, според националния съвет за икономическо развитие. Местни фирми, които помагат при създаването на семейни офиси в Сингапур, смятат, че може би те са се увеличили със стотици.

За разлика от позицията на Китай за неутрална позиция по отношение на войната, Сингапур се присъедини към САЩ и ЕС при налагането на санкции срещу Русия по-рано този месец, като според новините замрази местни банкови сметки, държани от санкционирани руски физически и юридически лица.

Все още не може да се каже дали интересът към Сингапур означава, че градът е спечелил значително предимство в дългогодишната конкуренция с Хонконг като финансов център. Освен това Сингапур обмисля по-широк обхват по отношение на данъци върху богатството - включително данък върху капиталовите печалби, дивиденти и нетния данък върху богатството на физическите лица, коментира финансовият министър Лорънс Вонг.