Сингапур въведе мерки за охлаждане на жилищния пазар. Това се случва за първи път от 2018 г., досега. Правителството заяви, че ще затегне ограниченията за кредитиране, политиката за покупка на втори дом, както и за покупките на жилища от чужденци. Затягат се и лимитите за заеми за апартаменти в обществени жилища, предаде Bloomberg.

Купувачите в момента се възползват от ниските лихвени проценти и очакванията, че цените ще се покачват допълнително с възстановяването на икономиката. Това доведе до покачване на цените на имотите, дори в момент в, който Сингапур въведе ограничения, свързани с коронавируса, в продължение на няколко месеца. Това ограничи разглеждането на нови домове и работата на предприемачите.

"Правителството реши да действа, за да "намали риска от още повишаване на цените, който ще повлияе на достъпността на частните и публичните жилищни пазари", каза министърът на националното развитие Дезмънд Лий.

По думите му кредитополучателите ще бъдат уязвими при вероятното повишаване на лихвите през идната година и след това на фона на очакванията, че централните банки ще затегнат паричната политика.

Дългът на домакинствата в Сингапур вече е по-висок от нивата преди пандемията, движен от заеми за недвижими имоти. Цените на жилищата са се повишили с около 9% от първото тримесечие на миналата година. Вторичният пазар на обществени жилища също се възстановява рязко след шестгодишен спад, нараствайки с около 15% през този период.

Продажбите през първата половина на 2021 г. по стойност са двойно повече от регистрираното в Манхатън, заради търсенето от богатите.

Кредитополучателите със съществуващи заеми за имоти, отпуснати преди въведените мерки няма да бъдат засегнати. Лимитът за заеми за закупуване на обществени жилища също ще бъде затегнат до 85% от 90% при заявления, подадени след 16 декември.

Ще има и увеличение на предлагането на обществени жилища, но и на тези предлагани от частни инвеститори.

"Мерките ще помогнат за стабилизирането на пазара на имоти", се казва в изявлението на властите. "Правителството ще е бдително по отношение на риска от покачване на цените спрямо доходите".