Някои от големите имена във финансовия свят успяха да натрупат богатство благодарение на рекордния ръст на акциите на платформата за видео разговори Zoom.

Сред тях са хонконгският магнат Лий Ка-шин, Чейс Колман от Tiger Global Management, и не на последно място - основателят на компанията Ерик Юан. Неговото нетно състояние се е увеличило до 10,7 милиарда долара, пише Bloomberg.

В тази група влиза и един малко познат инвеститор от Тайван - Самюел Чен. Неговата компания Digital Mobile Venture, която е един от първите инвеститори в Zoom през 2011 година, днес управлява дял в платформата на стойност от 1,6 милиарда долара.

Приходите на Zoom са скочили със 169%

Приходите на Zoom са скочили със 169%

Популярността на платформата се засили в началото на тази година, след като милиони хора, започнаха да я използват

Акциите на компанията, която отчете 170% ръст на приходите си през първото тримесечие, са поскъпнали петкратно от първичното публично предлагане (IPO) година по-рано досега.

И това е повече от добра новина за инвеститори, като Чен. Също така той е член на борда на директорите на тайванската Sonix Technology, както и в още други технологични компании. Основен принос за забогатяването му обаче има именно Zoom.

Според документи досега Семюел Чен е продал част от акциите си в компанията, включително дял на стойност от 22 милиона долара по време на IPO-то през април 2019 година и допълнително още 13 милиона акции през март. Това означава, че той е спечелил от тях около 2,1 милиарда долара.

Бумът на Zoom: Платформата, която "превърна" $850 000 000 инвестиция в $3 000 000 000 за година

Бумът на Zoom: Платформата, която "превърна" $850 000 000 инвестиция в $3 000 000 000 за година

Умното вложение на най-заможният човек в Хонконг