Една малко позната и специализирана в много специфично производство италианска компания създаде новият милиардер на европейската страна и съвсем наскоро удвои богатството му.

Stevanto Group, която прави стъклените флакони за повечето ваксини срещу коронавирус, разпространени по света, дебютира на борсата в Ню Йорк. И успя да направи най-значимото първично публично предлагане (IPO) на италианска компания в САЩ от това на Ferrari от 2015 година.

Компанията излезе на фондовия пазар в средата на този месец и успя да набере 672 милиона долара. С това тя повиши осезаемо и богатството на семейство Стеванто, което стои зад дружеството. Компанията, основана през 1949 година от Джовани Стеванато, е най-големият производител на пълнители за инсулинови писалки, както и на 90% от стъклените флакони и спринцовки за ваксините срещу COVID-19.

През миналата година фирмата е удвоила нетната си печалба до 94 милиона долара, а приходите си е увеличила с 23 на сто до 779 милиона долара.

След 900% ръст: Турският милиардер зад ваксината на Pfizer не е продал нито една акция на фирмата си

След 900% ръст: Турският милиардер зад ваксината на Pfizer не е продал нито една акция на фирмата си

Основателят на BioNTech Югур Сахин води скромен живот, въпреки че е един от най-богатите хора в Германия с над $6 милиарда

Тези резултати повишиха цената на акциите на компанията и така през 2021 година внукът на Джовани - Серджио Стеванато, влезе за първи път в списъка на милиардерите на Forbes. След IPO-то неговото нетно състояние вече се изчислява на 3,1 милиарда долара.

Синовете на Серджио Франко и Марко, които също са в управлението на компанията, притежават дялове от компанията от 12% всеки. Тяхното богатство е изчислявано на около 730 милиона долара.

Stevanto Group е основана във Венеция първоначално като производител на стъклени опаковки за парфюмната индустрия, както и на бутилки за вино. През 70-те години тя се насочва към производството на стъклени консумативи за фармацевтичната индустрия. Днес тя има 14 завода на 4 континента.