Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет, председател на Berkshire Hathaway, отново влезе в полезрението на световния бизнес. Неговият нетипичен залог в Apple се оказва една от най-печелившите му инвестиции, пише CNBC. Благодарение на компанията милиардерът спечели внушителните над $120 милиарда.

Това става, след като технологичният гигант разби още един рекорд, като надхвърли пазарна оценка от $3 трилиона тази седмица.

Apple стана първата компания с пазарна капитализация от 3 трилиона долара

Apple стана първата компания с пазарна капитализация от 3 трилиона долара

Цената на акциите може би ще расте още

Berkshire Hathaway започна да купува акции на Apple през 2016 г. и до средата на 2018 г. конгломератът натрупа 5% собственост върху производителя на iPhone - дял, който струваше $36 милиарда. В началото на 2022 г. инвестицията в Apple вече е на стойност $160 милиарда.

"Без съмнение това е една от най-силните инвестиции, които Berkshire направи през последното десетилетие", коментира пред CNBC Джеймс Шанахан - финансов анализатор в Edward Jones.

Известен като "Оракула от Омаха", Бъфет многократно е заявявал, че принципно не е почитател на инвестициите във високоскоростните технологични акции. През последното десетилетие обаче, с помощта на неговите заместници по инвестиции Тод Комбс и Тед Уешлър, позицията му донякъде се променя.

Делът на Berkshire в Apple днес представлява повече от 40% от портфолиото от акции на Бъфет, според изчисленията на InsiderScore.com. Конгломератът е най-големият акционер на Apple, извън доставчиците на индексни и борсово търгувани фондове.

Как да пестим като милиардер: Няколко съвета за по-скромен живот от Уорън Бъфет

Как да пестим като милиардер: Няколко съвета за по-скромен живот от Уорън Бъфет

Ако купуваме неща, от които не се нуждаем, скоро ще продаваме вещи, които са ни нужни

Инвеститорът дори нарече Apple Berkshire "третият по големина бизнес" след застрахователните и железопътните компании. Наскоро Бъфет коментира и iPhone, наричайки го "притегателен продукт, който държи хората в екосистемата на компанията".

"Това е може би най-добрият бизнес в света, който познавам", заяви Бъфет в интервю за CNBC през февруари 2020 г.

"Не мисля за Apple като за акции. Мисля за компанията като за наш трети бизнес", допълни милиардерът.