Много от известните и не чак толкова известните имена в Холивуд имат активи на стойност десетки или стотици милиони долари. Едва само няколко от тях обаче влизат в престижния клуб на милиардерите.

Всъщност сред звездите има едва петима милиардери, като те са успели да натрупат такова богатство не само, защото са добри в това, което правят, но и защото са залагали на това да инвестират парите си.

Все пак вероятно тази малка група на супербогаташите в Холивуд ще расте, като само през последните две години в нея са влезли двама души - Джей Зи и Кание Уест, благодарение на своя бизнес нюх. Ето и кои са останалите в тази категория, като Business Insider разказва как те са успели да спечелят толкова много:

Кание Уест

Снимка 493628

Източник: Instagram / jesusisking

Въпреки че Уест е спечелил доста от албумите си, значителна част от богатството му идва от неговата линия спортни стоки Yeezy. Според изчисленията на Forbes той управлява активи за 1,3 милиарда долара, но самият рапър твърди, че разполага с 3,3 милиарда долара.

Отново според данните на престижното издание неговият дял в Yeezy възлиза на 1,26 милиарда долара, 17 милиона долара са под формата на пари в брой, 35 милиона долара са под формата на акции, 21 милиона долара са недвижими имоти, а близо 4 милиона долара е стойността на автомобилите му.

Джей Зи

Снимка 320420

Източник: Celebrities.com

Джей Зи е спечелил грубо 500 милиона долара от музикални албуми, а общо активите му са за 1 милиард долара. Много от средствата му идват от неговите бизнес начинания, сред които марка дрехи, продадена през 2007 година срещу 204 милиона долара, както и от платформата за стрийминг на музика Tidal, която той придобива през 2015 година в сделка за 56 милиона долара.

Опра Уинфри

Снимка 332887

Източник: ЕПА

Според Forbes известната водеща има активи за 2,5 милиарда долара. Тя влиза в клуба на милиардерите през 2003 година. Основно инвестициите ѝ са в областта на медиите. Тя притежава 25,5% от телевизионната група OWN, 8% от WW International и има договор за създаване на съдържание за платената телевизия на Apple.

Стивън Спилбърг

Снимка 322611

Източник: GettyImages

Ленти, като "Челюсти", "Джурасик парк" и "Извънземното" превръщат Спилбърг в най-печелившият режисьор в историята. Основно неговото богатство, изчислявано на 3,7 милиарда долара. Той обаче печели добре и от консултантската си дейност за Universal. Също така Спилбърг получава част от печалбата след продажбата на DreamWorks Animation на NBCUniversal през 2016 година.

Джордж Лукас

Снимка 273209

Лукас, който е създателят на две от най-известните филмови поредици, разполага с активи на обща стойност от 5,7 милиарда долара. Той обаче не печели най-голямата част от състоянието си благодарение на тях, а от продажбата на продуцентското си студио Lucasfilm срещу 4,05 милиарда долара на Disney през 2012 година.