Богатството на британските домакинства е нараснало с 900 милиарда паунда или с 1,3 трилиона долара по време на пандемията. И голяма част от тази сума е отишла при заможните семейства на Острова, показва изследване на Resolution Foundation.

Този резултат е значително над изчисленията на Bank of England за това колко пари са акумулирали хората в страната по време на затварянето, когато магазините и заведенията бяха затворени, а пътуванията бяха спрени.

Изчисленията показват, че британските домакинства разполагат активи за средно 7800 паунда повече в сравнение с преди пандемията, въпреки че икономиката влезе в най-тежката си рецесия от 3 десетилетия насам.

Рафтовете по магазините във Великобритания остават празни заради недостиг на 100 000 тираджии

Рафтовете по магазините във Великобритания остават празни заради недостиг на 100 000 тираджии

От бранша искат служители от Европа, но правителството държи да се насочат към вътрешния пазар на труда

При 10-те процента на най-богатите семейства увеличението е най-значително - от минимум 50 000 паунда. От друга страна най-бедните домакинства са увеличили активите си със средно едва 86 паунда, пише Bloomberg, позовавайки се на изследването.

Бързо растящите цени на имотите са донесли пик в богатството на собствениците на имоти за разлика от предишните четири рецесии за британската икономика, когато те поевтиняха със средно 22 на сто.

Цените на жилищните имоти във Великобритания паднаха за първи път от месеци

Цените на жилищните имоти във Великобритания паднаха за първи път от месеци

Спадът е символичен -0,5% на месечна основа

"Не всички домакинства са усетили този невероятен бум на богатството", посочва Джак Лесли, който е старши икономист в Resolution Foundation.

"Най-бедните домакинства са най-засегнати, тъй като много от тях са изгубили повече пари, отколкото да са успели да спестят. Също така при пика на цените на имотите за тях е по-малко вероятно да успеят да се сдобият със собствен дом", обяснява още той.

Всъщност изчисленията показват, че разликата между най-заможните 10% във Великобритания и средното домакинство там се е увеличила до 44 000 паунда. А тази между средният британец и най-бедните семейства е нараснала със 7000 паунда.