Не за първи път повдигаме темата защо някои хора остават бедни през целия си живот и не могат да забогатеят, докато други постигат завиден жизнен стандарт и материално богатство. Това е така, защото има поне 5 основни причини, които пречат на хората да изградят финансова грамотност и да забогатеят.

Вероятно всеки човек е чувал тази сентенция: Богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни.

Това твърдение наистина отразява същността на човешкия живот, защото богатите хора знаят как да мислят ефективно, а бедните мислят по лош начин. Ако дадете, например, 100 хиляди лева на беден човек, той ще се зарадва на тази материална благодат, но скоро отново ще остане без пари. А ако дадете същите средства на богат човек, той ще умножи тези пари и ще стане още по-богат.

Нека разгледаме 5 основни причини, които пречат на бедния човек да тръгне по пътя към богатството.

1. Богатите хора винаги си поставят цели и се стремят да ги постигнат по всякакъв начин. Образоват се, трупат опит, четат книги за финансова грамотност, всячески развиват личността си. А бедните не си поставят цели, те просто се опитват да избегнат бедността и да стоят застинали в живота си. Стремежите им опират до това да получат постоянна работа, където има финансова стабилност и живеят от заплата до заплата. Отсъствието на значими житейски цели и усилия за постигане на тези цели, правят човек беден.

2. Богатите хора не се страхуват да рискуват и да изпробват нови неща, те вярват в успеха и знаят, че няма успех без риск. Поради това повечето богати хора имат собствен бизнес, а започването на бизнес винаги носи някакъв риск. А бедните не обичат или се страхуват да рискуват, опасявайки се, че започвайки собствен бизнес, те могат да изгорят и да загубят пари, така че по-скоро ще работят за държавата или "за чичо си" и ще останат вечно да живеят извън света на успешните и заможните хора.

3. Богатите вярват, че всяка грешка в живота предоставя опит за по-нататъшно развитие. А бедните възприемат грешките си като провал, те не се учат от грешките си, а започват да се възприемат като неудачни и некадърни хора.

4. Богатите намират изход във всяка проблемна ситуация, защото са сигурни, че изход винаги има, или по-скоро той не е един, а има много решения.Това им помага да останат на повърхността и да изплуват от всяка трудна ситуация. А бедните, често в проблемни ситуации, нямат увереност, не вярват в себе си, че могат да намерят изход от трудното положение. Това води човек в задънената улица на неуспеха и бедността.

5. И последната важна причина за бедността: обречените на бедност хора харчат спечелените пари за забавления и ненужни неща, например купуват скъпи телефони, маркови дрехи и т.н. А богатите хора влагат парите си в развитие, в инвестиции, в бизнес и много други смислени неща.