JPMorgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley разширяват своето господстващо положение в застраховането и управлението на предлагане на права и акции, подкрепено от продажбата на акции на финансовите посредници, включително техните собствени, съобщи Bloomberg.

Трите базирани в Ню Йорк банки заедно контролират 42% от световния пазар, досега през тази година, според данни от Bloomberg. Това е повече от дял от  30.7% за трите водещи застрахователи през първите шест месеца на 2008 г. и най-висока концентрация на пазарен дял, за първата половина на годината от поне едно десетилетие.

"Тези три фирми са закалени от кризата по-добре от всеки друг", според Чарлз Гейст, финансов професор в Манхатън колидж, Ню Йорк и автор на история на Уол Стрийт. "На този пазар, компаниите ще търсят застраховател, чието финансово състояние е по-добро от останалите."

Банки продадоха акции за $73 млрд. в световен мащаб през тази година, с изключение на предложенията за права за покупка на дялове или 37% от продажбите на акции в световен мащаб за $196.9 млрд.

Над $43 млрд. от продажбите са били реализирани от банките в САЩ, отчасти в отговор на правителствените изисквания за увеличение на капиталовата база, след  стрес тестовете, а и заради изискванията свързани с позволенията за изплащане спасителните заеми, дадени им от федералните власти с края на миналата година.

Дори и без да продават собствени акции, трите банки засилиха пазарния си дял, поемайки бизнес клиенти, на банкрутиралата през  септември Lehman Brothers.

Делът на JPMorgan, с изключение на продажбите на собствени акции, нарасна до 14.8% през тази година от 11.7% през първата половина на 2008 г., показват данните Bloomberg. Goldman Sachs бележи повишена до 11.1% от 8.1%.