Както се очакваше, Arcelor Mittal продаде завода си в Унтервелленборн, Тюрингия. Купувач е не много позната испанска фирма Grupo Alfonso Gallardo. С продажбата производителят на стомана отговаря на решението на картелната служба.

Брюксел позволи сливането на Arcelor и Mittal под една шапка само при положение, че се продадат определени производствени мощности - да се възпрепятства  монополна позиция. Освен заводът Тюрингия, ще бъдат продадени и мощностите в Палленцано (Италия) и Хута Банкова в Полша.

Източногерманският завод отива в Grupo Alfonso Gallardo, съобщи тази сутрин концернът. Продажната цена е 591 млн. евро. През 1995 Stahlwerk Thüringen GmbH стана собственост на Arcelor. През 2005 г. са произведени почти 900.000 тона стомана за 400 млн. евро, заети са 670 души.

Arcelor Mittal оповести намерението за продажба малко след сливането. От септември се търсят купувачи за стоманения завод, рециклиращ стара стомана и скраб с капацитет 1 млн. т. годишно. Като най-заинтересуван се спрягаше концернът Salzgitter, но още преди седмици стана ясно, че не той ще е новият собственик. Georgsmarienhütte също прояви интерес.

Освен това Arcelor Mittal съобщи днес, че е постигната договореност с 26 банки за съвместно рефинансиране на дълга от 17 млрд. евро. Mittal Steel погълна Arcelor преди няколко месеца. Концернът тепърва осъществява сливането на двете поделения в едно. Заедно двете компании са далеч най-големия стоманен производител в света с производствен капацитет над 100 млн.т.