Тайванската компания Asustek Computer подаде иск в съда срещу американската IBM, обвинявайки я в незаконно използване на два патента, пише PC World. Единия от патентите касае метода за осигуряване достъп от разстояние на интернет устройства към бази данни, а вторият се отнася до сървърни технологии.

Asustek поискаха от калифорнийски съд да се принуди IBM да прекрати използването на патентните и заплати компенсация за нанесени щети.

С този ход от Asus отговориха на аналогични претенции от страна на IBM. През декември 2007 американците обвиниха Asus, че използват три техни патента, срокът на лицензиите за които е изтекъл още през 2004 г. IBM дори са поискали Комисията по международна търговия на САЩ да забрани вноса на компютри на Asus в страната.

Технологиите, защитени от тези патентни, се отнасят до източниците на захранване и охлаждане на компютрите и обединяването на компютри в клъстери. Според IBM, Asus ги е използвал в монтажа на компютри под своята марка, както са правили и фирмите Apple и Dell.