Азиатските капиталови пазари се повишиха за първи път от шест дни насам, след като цените на акциите бяха ударили петседмично дъно.

Японският производител на автомобили Toyota успя да привлече парите на инвеститори днес след като цената на акциите й достигна доста апетитни нива за покупка. Южнокорейската компания Samsung пък спечели от по-добрите прогнози за продажба на чипове до края на годината.

„Азиатските ценни книжа изглеждат доста примамливи в момента, особено след като развиващите се икономики продължават възхода си", коментирал е сингапурски анализатор пред Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI е добавил 1.1% към стойността си от 149.01 пункта, като от началото на годината индикаторът е с 5.8% по-слаб. Повечето азиатски индекси се покачиха днес, а японският Nikkei 225 добави значителните 1.3% до 13 867.47 пункта.

Вчера американските капиталови пазари не работиха заради „Деня на възпоменанието", но фючърсите на широкия индекс Standard & Poor's 500 се покачиха с 0.2%, като днес анализаторите очакват покриване на част от загубите реализирани през миналата седмица.

Тази сутрин доларът се покачва слабо към еврото, като в момента се котира около $1.5747, но има вероятност да излезе от тесния си рейндж още днес, когато изтекат контрактите за двойно недокоснатите опции. Петролът от своя страна се покачва с малко над долар до $133.27 за барел, следван от златото до цена $928.30 за трой-унция.

Европейските капиталови пазари започват днешната сесия на зелено, след като вчера приключиха разнопосочно. По-важни икономически данни ще има в17:00, когато ще получим допълнителна информация за имотния сектор на САЩ, както и сигнали за състоянието на потребителското доверие и бизнес активността в страната. Родната ни фондова борса отвори с понижение на всички индекси, след като вчера приключи със спад от 2% до 3%.