Срещата на правителствените ръководители на страните от Централно-европейската инициатива (ЦЕИ) се провежда в навечерието на 2007 г., която за България е от историческо значение, заради присъединяването на страната ни към Европейския съюз, с което завършва и Петото разширяване на съюза. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин пред участниците във форума, чийто домакин е албанската столица Тирана.

Вицепремиерът отбеляза, че успоредно с членството в ЕС през следващата година България поема председателството, освен на ЦЕИ, но и на регионалната инициатива Процес на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Двете председателства ще утвърдят авторитета на нашата страна като фактор на добросъседството и сътрудничеството, на мира и стабилността в регионите, които се обхващат от ЦЕИ и от ПСЮИЕ, подчерта Калфин.

Като пълноправен член на ЕС България става пълноправен член на европейското семейство и с това ще поеме високата отговорност да бъде мост между ЕС и държавите от Западните Балкани и Черноморския басейн, изтъкна още вицепремиерът.

Той посочи няколко основни направления, които България като председател на ЦЕИ от 2007 г. разглежда като определящи. Едно от тях е по-пълното синхронизиране на дейностите и проектите на ЦЕИ с политиките на ЕС по линия на предприсъединителната помощ и на европейската политика на съседство и партньорство. ЦЕИ следва да улеснява страните от Западните Балкани и от Източна Европа, нейни членки, за по-пълно използване на възможностите, произтичащи от новите програми на ЕС, отбеляза външният министър.

Друг важен момент за бъдещата дейност на ЦЕИ е необходимостта от по-доброто взаимодействие с други регионални инициативи. Според Калфин България може да допринесе много за развитието на отношенията с новия Съвет за регионално сътрудничество в Югоизточна Европа в контекста на предстоящото българско председателство на ПСЮИЕ.

Принципите на политиката на отворени врати на ЕС следва да бъдат запазени в посока продължаване процеса на интеграция, с акцент върху европейската перспектива на страните от Западните Балкани и стимулиране прилагането на европейската политика за съседство и партньорство със страните от Източна Европа, членки на ЦЕИ, подчерта още ръководителят на българската делегация.

Външният ни министър посочи пред участниците, че в рамките на реалните възможности на страната ни България ще отговори максимално на очакванията към нейното председателство на ЦЕИ през 2007 г. От всички нас зависи да развиваме ЦЕИ като важен политически форум, повишавайки нейната ефективност на автентичен изразител на волята на държавите от региона, увери още той.

Дневният ред на срещата на ЦЕИ включва приемането на Отчетния доклад на Генералния директор на Секретариата на ЦЕИ за 2006 г. в изпълнение на Плана за действие на ЦЕИ за периода 2004-2006 г., План за действие на ЦЕИ за периода 2007-2009 г., както и Заключителен документ, отразяващ резултатите от дискусията по време на пленарното заседание.