Азиатските борси приключиха трети пореден ден на печалби днес, след като финансовите компании и тези произвеждащи електронни компоненти бяха най-предпочитани, с оглед силните тримесечни отчети на американските корпорации. Южнокорейската компания LG Electronics също изнесе по-добър от очакванията тримесечен доклад, което даде сигнал на инвеститорите за масирани покупки.

Най-голямата японска финансова група Mitsubishi UFJ Financial покачи капитализацията си след думите на изпълнителния директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, който заяви, че кредитната криза наближава своя край. LG Electronics пък успя да приключи с триседмичен връх на акциите си, а добивните компании Rio Tinto и BHP Billiton отново заговориха за сливане.

"Мисля, че все пак стигнахме до момента, в който няма да видим повече отписване на активи", коментира сингапурски анализатор пред Bloomberg. "Потребителите в Азия остават почти незасегнати от кризата и така подкрепят икономиката", продължава той.

Регионалният индекс MSCI покачи с 1.4% до 146.71 пункта, което е добавка към ръста от 1.7% отбелязани през последните два дни. Измерителят е с 11% по-скъп в сравнение с отбелязаното дъно на 17 март. Японският индекс Nikkei 225 успя да прибави нови 2.0% до нивото 13 403.82 пункта, като така вече е с 14% над ниските нива от 17 март. Всички други азиатски борси завършиха на положителна територия с изключение на китайския CSI 300, който за пореден ден не можа да се откъсне от червената зона и приключи със спад от 0.50%.

Американските индекси приключиха вчерашната сесия с висок ръст и силно позитивно настроение. Инвеститорите търгуваха добрите новини от Intel излезли ден по-рано, както и стабилните данни от отчета на JPMorgan Chase за първото тримесечие. Банката оперираща най-вече по Западното крайбрежие на САЩ Wells Fargo също показа, че се държи и притежава достатъчно средства, за да продължи бизнеса си.

Технологичният индекс Nasdaq спечели най-много, тъй като този сектор се оказва най-слабо засегнат от кредитната криза. Силните отчети на Intel и IBM (който излезе след затварянето на пазара снощи), е следствие от по-високия износ на САЩ, а печaлбите се генерират най-вече от задгранични продажби. Настроението не можа да бъде помрачено дори от отчета на ФЕД - "Бежова книга", според който икономическото състояние все още е уязвимо, а имотният пазар е на 17-годишно дъно.

Индустриалният индекс Dow Jones прибави нови 2.1% до нивото 12 619.27 пункта, а широкият Standard & Poor's 500 индекс покачи с 2.3% до 1 364.71 пункта. Технологичният измерител Nasdaq пък прибави 2.8% до 2 350.11 пункта. Акциите на IBM се покачиха с близо 4% по време на фючърсната търговия след затварянето на борсата.

Цената на петрола вчера мина над нивото от $115 за барел, а тази сутрин прави опит за понижение търгувайки се за $114.90. Трой-унция злато се разменя за $947.80, което е слабо повишение спрямо вчерашното сутришно ниво. Доларът продължава да е слаб спрямо еврото, като тази сутрин котировките сочат $1.5940, а спрямо йената доларът се разменя по курс Y102.

Европейските индекси светят ярко в зелено час преди официалното начало на търговията, като изглежда, че инвеститорите ще последват оживлението в САЩ и Азия. По-важни икономически данни днес ще са за търговския баланс на Еврозоната от 12:00 часа както и месечния доклад на ЕЦБ за състоянието на икономиката от 11:00. За САЩ ще следим новите молби за безработни от 15:30 и Филаделфийския индекс за състоянието на производствения сектор в 17:00.