Изненадващият скок в цените на петрола, до 8 месечни върхове и най-високото им равнище през тази година, във вторник,  е бил причинен от нечестен брокер, който е заложил голяма сума върху опции за сорт Brent, довеждайки до почти $10 милиона загуби за компанията си.

PVM Oil Associates, най-голямата в света брокерска компания за търговия с петролни фючърси и опции, заяви в четвъртък, че е бил "жертва на незаконна търговия", в резултат на която е била принудена да затвори значителни обеми от фючърсни договори на загуба.

От базираната в Лондон PVM са казали пред FT, че са информирали своевременно финансовите регулатори. Но служителите Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ са били държани на тъмно в продължение на няколко часа, въпреки споразумението от миналата година за обмен на информация.

Според много от търговците в Лондон и Ню Йорк тази "незаконна търговия", обяснява изненадващия скок в цените на петрола в ранните часове във вторник.

Тогава за минути цените се покачиха с повече от $2 за барел без значителен движещ фундамент, достигайки за по-малко от час от $71 до  $73.5 долара за барел.

Като цяло, фючърсни договори за повече от 16 милиона барела петрол бяха изтъргувани в този час или два пъти дневното производство на Саудитска Арабия, при обичаен обем от около 500 000 барела за това време на деня.