Два турски мобилни оператора са сред вероятните стратегически кандидати за покупката на опцията, която исландският милиардер Тор Бьорголфсон притежава върху 65% от капитала на БТК.

Turk Telekom и Turkcell са двата вероятни купувача на обявената за продажба в началото на тази година от исландеца опция, съобщава информационната агенция "Дау Джоунс", цитирана от в. Дневник.

Сред кандидатите за придобиването на 65% от капитала на нашия телеком са и четири инвестиционни фонда като "Адвент", който в момента е мажоритарен акционер в собственика на БТК - "Вива Венчърс".

От чуждестранната агенция посочват още, че оферти от кандидатите в късата листа за покупката на опцията могат да бъдат подавани в срок до 23 март.

Припомняме, че в началото на януари исландският милиардер Тор Бьорголфсон заяви, че възнамерява да преразгледа инвестицията си в българския телеком БТК, като обмисля да продаде опцията си върху капитала на компанията.

Тогава поради нарастващия интерес от страна на различни чуждестранни инвеститори към делът на БТК, фондът на исландеца „Новатор" назначи инвестиционната компания „Lehman Brothers" за съветник относно опцията.

Съветниците трябва да консултират инвестиционния фонд "Новатор", в зависимост от параметрите по сделката, дали да продаде опцията на стратегически инвеститор или да я прехвърли на подобно инвестиционно дружество.

Към момента БТК има пазарна капитализация от близо 1.6 млрд. евро.