Чужденците пътуващи до САЩ от страни, чиито жители не се нуждаят от визи ще трябва да се регистрират онлайн най-малко 72 часа преди тръгването си, според най-новата мярка за засилване на американската сигурност.

Очаква се новото правило да бъде обявено днес от министъра на вътрешните работи на САЩ Майкъл Чертоф. Най-вероятно изискването за предварителна регистрация ще започне да се прилага от януари догодина.

Европейските компании изразиха негативно отношение към обявената миналата година идея на вътрешното министерство на САЩ да се изисква предварителна регистрация с минимален срок от 48 часа, тъй като, според тях, това би усложнило т. нар. бизнес пътувания в последната минута. С оглед на това новото изискване предвижда 72-часовата регистрация да важи за повече от едно пътувания за две годишен период.

Правилото ще важи само за 27-те страни, чиито граждани пътуват без визи за САЩ. Това са повечето държави от Западна Европа, Австралия, Бруней, Япония, Нова Зеландия и Сингапур. Правителството на САЩ има споразумения, които позволяват безвизово пътуване с още 8 държави- включително Чехия, Унгария и Южна Корея.

Вътрешното министерство официално обяви, че новото правило ще изисква същите данни както и бланката I-94, която се попълва от всички имигранти пристигащи в САЩ. И Австралия използва подобна система от няколко години.

Според американските власти системата е създадена така, че да затрудни максимално евентуални терористи, които живеят или имат паспорти в страни, имащи споразумения за безвизов режим със САЩ, визирайки британеца Ричард Рейд, който се опита да взриви самолет с бомба скрита в подметката на обувката си и французина Закария Мусауи, участник в атентатите от 11 септември.

По-рано тази година Майкъл Хейдън, директор на ЦРУ предупреди, че Ал Кайда
ще се опита да наеме жители от Западна Европа за терористичните си атаки, защото те ще могат да влязат безпрепятствено в САЩ.

Американските власти решиха да въведат изискването за 72 часова регистрация направо без предварителни тестове.

Оригиналното название на програмата е ETA (electronic travel authorisation), но по-късно беше променено на ESTA, за да не бъде засегната Испания заради асоциации с баските сепаратисти.

През февруари пък Жак Баро, европейският комисар по сигурността, обяви, че ЕС се готви да въведе собствена електронна система за потвърждение на данните на чужденците, които влизат в общността без виза или за кратък престой.