Познатата зелена банкнота - доларът от САЩ, във функцията на предпочитано платежно средство в света вече е изпреварен от общата европейска валута, която е на възраст едва пет години - пише днес Financial Times.

Стойността на банкнотите евро, които са в циркулация през този месец, според изчисленията на FT е надминала стойността на циркулиращите доларови банкноти. Според разменните стойности от вчерашния ден, през октомври евро завзема лидерското място.

Тези данни отразяват впечатляващия ръст на евробанкнотите от пускането им в обръщение на 1 януари 2002. Три години по-рано, през 1999, бе постигнат Европейски монетарен съюз, а на първи януари 2007 Еврозоната ще приветства своят 13 член - бившата югославска република Словения.

„След като пуснахме (евро), очаквахме ръстът да се стабилизира - но той продължава вече пет години" - казва Анти Хейнонен, директор на дирекцията по евро банкнотите на Европейската Централна банка.

Макар ЕЦБ да не популяризира целенасочено международното използване на евро, валутата стана популярна в официалните форекс резерви. А евро вече не е далеч от това да измести долара от лидерската позиция като най-популярна резервна валута.

Новината, че евро в момента е по-силна валута от долара, може да предизвика чувство на доволство в политиците на Еврозоната, макар сам по себе си фактът да отразява само частично силата на валутата. Но силата има и своята тъмна страна. Бързият ръст в търсенето на купюрите с най-голям номинал, по-точно банкнотата от € 500, предизвиква притеснения, че криминалните среди ще реагират.

В края на октомври американските долари на обща стойност $759 млрд. бяха само една стъпка пред стойността на банкнотите евро, конвертирани по разменни стойности от тогава.

Но от октомври насам евро се повиши мощно спрямо долара и за този месец стойността на евро в обръщение се увеличи до над € 610 млрд., което според последния обменен курс означава $800 млрд. Няма големи изгледи зелените хартийки да покорят това ниво, счита FT.