Не се виждат бързи резултати при консолидацията на банките в Германия, пише „Ханделсблат". Председателят на Управителния съвет на банката  Landesbank Baden-Württemberg Зигриф Ячински трудно може да си представи растеж при BayernLandesbank, ако участва един финансов инвеститор. Евентуално сливане  при двете банки може да се случи в далечно бъдеще.  Досега във финансовите кръгове се твърдеше, че на 28 септември ще бъде направен сериозен опит за сливане  между двата трезора. Тази надежда изчезна.

След това се заговори, че се водят разговори за миноритарно участие на финансов инвеститор  в BayernLB. До 2 октомври ще бъдат събирани оферти от инвестиционната банка Goldman Sachs. Сред заинтесованите са JC Flowers и Cerberus, Kohlberg Kravis Robert (KKR).

За Ячински във финансовата криза няма натиск процесите на консолидация да бъдат ускорени. Ние се нуждаем от търговски модели, които да са устойчиви на кризи, каза още Ячински. Рейтинговите агенции дадоха лоша оценка за кредитоспособността на банката Baden-Württemberg. Когато се влоши рейтингът, се оскъпява рефинансирането.

Преди дни Комерцбанк" ще купи "Дрезднер банк" за 9,8 млрд. евро от "Алианц". Придобиването ще стане на два пъти - през тази година 60% от акциите, а останалите - догодина.

Голямата част от цената ще бъде платена на "Алианц" с акции, като застрахователната компания ще продължи да притежава дял от близо 30% в новата "Комерцбанк.