Бизнесмени и културни дейци от Русия са поискали да купят сградата на ЦУМ, за да направят в нея Музей на православието, съобщи агенция Фокус.

Собственици на емблематичната сграда, са синовете на пловдивския бизнесмен и лидер на БСП в Града под тепетата Георги Гергов. Той не коментира информацията, но не я отрече.

Това, което ставя ясно е, че в пощенската кутия на управата на ЦУМ е получено официално предложение от неизвестната на този етап група. В офертата е посочено, че срадата ще се превърне в музей на православната традиция между южните славяни и руския народ.

С това се целяло разширяване на руското културно присъствие, посочват кандидат-купувачите.

Сградата е особено подходяща, защото се намира в центъра на София, близо е до няколко раннохристиянски църкви и до катедралата „Свети Александър Невски", отбелязват в писмото си бизнесмените и културните дейци.

В Русия в последните месеци се появиха информации за различни музеи, които предстои да бъдат изградени. Преди месец стана ясно, че се създава уникален мултимедиен проект - виртуален музей на Първата световна война във връзка със стогодишнината й.

Георги Гергов, купи ЦУМ на 19 октомври 2004 г. за 20 млн. евро от британската фирма „Риджънт пасифик груп". В момента магазинът е собственост на синовете му Тодор и Цветомир.

Преди година медии съобщиха, че Георги Гергов е поискал за ЦУМ 120 млн. евро от арабски шейхове. Това станало по време на посещението у нас на премиера на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал-Тани, придружаван от инвеститори и бизнесмени.
Те обаче били шокирани от огромната сума и възпитано отклонили предложението.

Пак преди година тогавашният министър на културата Вежди Рашидов лансира идеята - Националният исторически музей да се пренесе в сградата на ЦУМ и така да се изгради цялостен културен образ на българската столица.