Инфлацията в Обединеното кралство е достигнала най-високите си нива от май 1997 година, като директорът на централната банка на Острова Мервин Кинг обяви, че очаква поскъпването на живота да достигне 4% до края на тази година, като е възможно от финансовата институция да вземат мерки и да увеличат основните лихвени нива.

Комисията за монетарна политика „е загрижена за проблема с инфлацията сега и в близко бъдеще и повишаването на лихвените нива може да се окаже необходимо", пише в писмото си до правителството Кинг, след доклада на Националната статистическа служба, излезнал днес, според който цените на потребителските стоки са се покачили с 3.3 % на годишна база през миналия месец.

Паундът отбеляза спад след доклада, който засили спекулациите, че растежът на цените ще доведе до забавяне на икономиката и ще доближи страната до рецесия.

Кинг, по конституция е задължен да докладва на правителството, когато нивото на инфлацията превиши с повече от един процент целевата стойност. Днешното писмо е едва второто такова в историята на Комисията за монетарна политика след създаването и през 1997 година.

Паундът поевтиня спрямо долара и еврото. Британската валута спадна с 0.89% до 0.7953 паунда за евро и с 0.79% спрямо долара до $1.9478 за паунд. Доходът за двугодишните британски държавни облигации намаля с 18 базисни точки до 5.339%.

Индексът за инфлацията във Великобритания достигна най-високата си стойност от създаването си преди 11 години до сега.

Според Кинг, „е вероятно инфлацията да достигне пак целевото си ниво от 2% преди 2009-та година, като комисията ще задържи стабилността на цените като увери, че скокът на инфлацията е временен."

Ръстът на инфлацията може да доведе до отдръпване и разочарование на гласоподавателите, които подкрепиха Лейбъристите на министър председателя Гордън Браун. Преди днешния доклад лейбъристите получаваха най-малка подкрепа от началото на статистическите проучвания по въпроса през 1943 година, според изследване на YouGov публикувано на 30 май, в което 73% от запитаните са отговорили, че очакват финансовото им състояние да се влоши до края на тази година.

Основните лихвени нива от 5% на Острова са най-високите в Г-7. Инфлацията все още остава най-ниска спрямо основната лихва в сравнение с 15-те страни от еврозоната.

В същото време очакванията на икономистите са, че инфлацията ще достигне до края на годината 4.3%.

Кинг и другите осем членове на управителния съвет на централната банка днес решиха да запазят основните лихвени нива непроменени до 5-ти юни. Следващата среща по въпроса ще се проведе на 10-ти юли.

Основни причини за покачването на инфлацията на Острова са увеличените цени на горивата и храните, както и високата стойност на петрола и съответно на горивата.

Цените на хранителните продукти са нараснали с 8.7% на годишна база, като цените на месните продукти са се повишили с 8.8%, а на зеленчуците със 7.2%.

А Кинг очаква „две или три по-слаби тримесечия" на забавяне на растежа на икономиката на Обединеното кралство.

Британският индустриален съюз предвижда 1.3% ръст на икономиката през следващата година, което би било най-ниско ниво от 1992-a година насам.