Официалният представител на Министерството на външните работи на Иран, Мохамед Али Хосейни, е заявил, че Иран е готов да помогне на съседен Ирак, но само в случай на изтегляне на окупационните сили от региона, предава РИА Новости от Техеран.
.

"Иран е готов за всестранно сътрудничество с правителството на Ирак за установяване на спокойствие, стабилност и безопасност в тази страна ... Ирак не издига никакви предварителни условия за помощ за Ирак, но настояваме окупационните сили да напуснат Ирак и региона като цяло и да оставят цялата отговорност за случващото се на страните от региона", е казал арабския дипломат.

Според Хоссейни, в случай че администрацията на САЩ вземе сериозно и официално решение за изтегляне на войските си от Ирак, повече няма да има нужда от преговори между Техеран и Вашингтон по иракските проблеми".

Освен това руската медия предава, че Али Хоссейни вижда добри перспективи за руско-иранското сътрудничество.

"Между Русия и Иран има добър потенциал и сериозна воля за разширяване на двустранното сътрудничество". Иранският дипломат е напомнил, че в понеделник в Техеран ще се проведе заседание на руско-иранската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Дипломатът е отбелязал, че в хода на визитата на съпредседателя на междуправителствената комисия Сергей Кириенко в Техеран е голяма вероятността той да се срещне с вицепрезидента на Иран, главата на иранската организация за атомна енергия Холямрез Агазаде, с когото да обсъди ядрената проблематика.