В понеделник правителството на Иран съобщи, че на централната банка е наредено в чуждестранните транзакции да използва евро и да трансформира доларовите активи на страната в единната европейска валута, информира от Техеран AFP.

"Правителството е наредило на централната банка да замени долара с евро, за да намали проблемите на изпълнителните органи в търговските транзакции", е казал пред репортери говорител на правителството.

„Също така ще въведем тези промени за иранските активи (в долари) зад граница", е казало официалното лице. Тази стъпка ще се пренесе и върху приходите от петрола, а както знаем Иран е четвъртият в света износител на петрол. Предстои да видим как и дали този ход ще се посрещне от пазара.

Чуждестранните източници на приходи ще се пресмятат в евро и ще ги приемаме в евро с оглед да намалим нашата зависимост от долара", е казал още говорителят.

Валутното решение идва в условията на нарастващ натиск от САЩ върху Комисията по сигурността на ООН за въвеждане на санкции срещу Ирак заради скандалната ядрена програма.

Банкерите в Иран през последните дни заявяват, че е все по-трудно да се ползват иранските парични средства в долари от собствените европейски банкови сметки. Те твърдят, трудността идва благодарение на американския натиск върху европейските банкови гиганти да не се позволява доларовите фондове нито да влизат, нито да излизат от ислямската република.

В бъдеще бюджетът на Иран ще се изчислява в евро. „Досега бюджетът се изчисляваше според приходите в долари, но това изчисляване ще се промени", добавил говорителят.