Снощи анализаторите на Острова нададоха аларма за лошото състояние на финансите на домакинствата и предупредиха за възможност от рецесия, информира Telegraph. Оказа се, че спестяванията на домакинствата са спаднали за пръв път от края на 1980-те

Това предупреждение съвпадна с данни от Bank of England, които показаха, че сега домакинствата са задлъжнели повече, отколкото е цената на техните жилища - апетитът им към кредити се е върнал.

Експерти от банката Dresdner Kleinwort са посочили, че техният анализ на данните, пуснати от правителството е показал как домакинствата посягат към спестяванията си за да финансират текущото си потребление за пръв път от 1989.

Макар показателят за баланса на спестяванията да остава положителен, по-голямата част от заделяните пари отива за вноски за пенсии. Ако пенсионните отчисления се изключат, то тогава показателят става отрицателен.

В доклад, наречен Показателят на спестяванията става отрицателен - дали рецесията не е близо? икономистът от Dresdner Kleinwort Марчел Александрович казва: „Като се изключат плащанията, които се правят за пенсионните фондове, показателят на спестяванията в края на миналата година се премести на отрицателна територия за пръв път от 1989".

Като в случая със спадането на доходите, дали Комисията за монетарна политика (КМП) ще се разтревожи сериозно от достигането на този смущаващ пътен знак, е трудно да се знае, но паралелите са неминуеми".

„В края на 1980те, например, когато секторът на домакинствата започна да възстановява склонността си към спестяване, както потребителските разходи, така и ръста на БВП станаха отрицателни - урок от историята, който КМП без съмнение има пред вид".

От години склонността към спестявания в САЩ е отрицателна - и въпреки това досега е нямало някакво въздействие върху ръста. Утре КМП започва ежемесечната си двудневна среща и много инвеститори очакват лихвата да бъде вдигната до 5.5%. Все пак мнозинството икономисти очакват лихвата да се вдигне едва следващият месец.

Статистиката на банката вчера показа, че нивото на ипотеките, които семействата теглят срещу стойността на техните къщи, е достигнало двугодишен връх в последното тримесечие на 2006: семействата са увеличили задълженията си, за да поддържат в ред финансите си.

Ипотеките са се качили на 14.6 млрд. паунда, или 6.7% от доходите - най-високото ниво от средата на 2004. Експертите оценяват, че ипотеките се покачват за да могат домакинствата да покриват плащанията по кредитните си карти.

По този начин може да се обясни защо потребителските разходи са били толкова високи по Коледа и Нова година, но експертите напомнят, че този ръст не може да е траен.

Независимо от по-високите лихвени равнища, домакинствата все още са склонни да освобождават парите вложени в жилища във форма по-пригодна за харчене", обясняват от Capital Economics. „Данните предполагат, че в кратък период сегашната сила на пазара на недвижими имоти ще подкрепи потребителските разходи".

Но ако цените на недвижимите имоти паднат, собствениците на жилищата които са изтеглили по-големи ипотечни суми могат сериозно да пострадат.