През седмицата, в която в страната отново имаше протести на фермери заради ниските изкупни цени на прясното мляко, магазините отчитат намаляване на цената на млечните продукти. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщиха, че сиренето е поевтиняло с 3% и сега се търгува средно за страната по 3.91 лв. за кг с ДДС на едро. За същия период най-търгуваният кашкавал „Витоша" се предлага на тържищата с 2.5% по-малко в сравнение с миналата седмица. За този период цената му е с 0.23 лв. по-ниска, или килограм на едро върви по 8.94 лв. Маслото в разфасовка от 125 г е поевтиняло с 1.2% и струва средно по 0.85 лв. 

На фона на отчетените от държавната комисия цени малко нелепо звучат твърденията на земеделския министър Валери Цветанов, че сирене под 6 лв. е пълно с примеси и не е качествено. Думите му бяха потвърдени от председателя на млечния борд в България Димитър Зоров, който е и собственик на мандра „Пършевица". Според него килограм сирене се прави най-малко от 7 литра прясно мляко. Той прави калкулация, при която под 6 лв. не би могло да съществува „нормално" приготвено сирене. В същото време Михаил Тачев, председател на асоциацията на млекопреработвателите и собственик на мандра „Дядо Либен", каза за „Икономически живот", че килограм качествено краве сирене може да стане от 6.3 кг прясно мляко.

От друга страна, сметките на мандраджиите се разминават с изчисленията на фермерите, които твърдят, че изкупната цена на суровината е между 30 и 50 ст. в различните региони на страната. В словесната разпрата между фермери и мандраджии някак незабелязана остана „надценката" при киселите млека, където съотношението между суровина и краен продукт е 1:1 (като изключим маслеността, защото тя веднага се извлича от прясното мляко). Печалбата на преработватели и търговци излиза в пъти над нормалната норма, щом кофичка от 400 г кисело мляко на дребно се предлага по около 0.80 лв. бройката.

Оправданието на преработвателите е, че те не само изкупували българското мляко на изключително ниски цени, а предпочитали да влагат в продуктите вносно сухо мляко. Дори внесената от Унгария по-високомаслена суровина е предпочитана пред българското мляко, защото е висококачествена, твърди Михаил Тачев. От Националната асоциация на млекопреработвателите контрираха, като съобщиха, че между 30 и 40% от суровото мляко в България отговаря на европейските изисквания. Това е и причината мандраджиите да внасят суровината отвън. Собствениците на предприятията нямат интерес да работят с евтина суровина, която не отговаря на европейските норми, защото може да бъдат наказани сурово. Те не искат да рискуват, защото санкцията може да бъде дори затваряне на фирмата.

За разлика от колегите си в ЕС фермерите в България продават прясно краве мляко, което по евростандартите се определя като първа и втора категория. Но само първата отговаря на европейските изисквания, а производителите на втората трябва да подобрят качеството на суровината си до края на тази година, така че до 2010 г. цялото произведено в страната мляко да е с еднакво качество и да отговаря на хигиенните изисквания. От асоциацията на млекопроизводителите съобщиха, че са направили предложение за създаване на лаборатория за контрол на суровото мляко, но проектът бил спрян. На всичко отгоре в България няма държавен контрол на суровинния сектор, за което призна и земеделският министър. И затова всички вкупом за заеха да лобират за връщането на стария държавен стандарт, известен като БДС.