Млекопроизводителите ще продължат да протестират масирано до изборите, каза на пресконференция председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриан Цаконски, цитиран от Агенция „Фокус".

По думите му ситуацията в сектор „Животновъдство" продължава да бъде изключително тежка, тъй като липсват достатъчно средства, а тази година ситуацията ще бъде дори още по-тежка.

Именно заради това млекопроизводителите ще излязат на нов протест на 25 март от 12.00 часа пред Народното събрание. Председателят на асоциацията заяви, че животновъдите ще искат среща с депутатите.

„Обръщаме се към народните представители като крайна мярка", каза той. „Ще продължим с протестите масирано до изборите, защото след това „на обран бостан, няма какво да търсим", каза Цаконски.

Фермерите са в окаяно състояние. Банките са пристъпили към процедури за изземване на собственост на производителите заради невъзможност да плащат месечните си вноски. Това например се е случило и с него. Ако фермите бъдат затворени, много хора ще останат без работа, смята Цаконски.

Само 5 % от животновъдите в България са получили субсидии за литър качествено мляко за тази година, каза Танчо Колев от Асоциацията на млекопроизводителите от регион Стара Загора. Само трима души от Старозагорския регион са получили субсидии за предадено мляко за януари.

„Не можем да си плащаме кредитите", посочи той. Според Колев, ако не бъдат изпълнени исканията на млекопроизводителите, те ще провалят ако трябва и изборите. „Дори да влезем в затворите, крайно време е управляващите да разберат, че ние сме европейци", посочи Колев.

Фермерът от град Съединение (Пловдивско) Атанас Къцов припомни, че през миналата година с цената на многобройни протести млекопроизводителите са успели да извоюват 60 млн. лв. допълнително за субсидии.

Според него обаче от земеделското министерство се подиграват с тях и целенасочено ги подвеждат. По думите му всички фермери вече са актуализирали данните си в идентификационната система на НВМС и чакат вече от МЗХ да си свършат работата с плащането на национални доплащания на глава животно.

В момента животновъдите продават мляко под себестойност и това води до фалити. Освен това често дори фермерите не могат да предадат суровината си, тъй като е нежелана заради евтиното сухо мляко, което мандрите използват, купувайки от чужбина. Сухото мляко струва по 35 ст., а фермерите продават суровината си по 35-40 ст., което е неизгодно за изкупвачите.