Броят на одобрените ипотеки във Великобритания се покачва на месечна база през май, според публикувания днес доклад на Банката на Англия, но много по-слабо от очакваното.

За миналия месец в Обединеното кралство са одобрени  43 414 ипотечни кредита, спрямо ревизирани в низходяща посока 43 191 кредита през април.

Очакванията на пазара бяха много по-оптимистични, като анализаторите прогнозираха ръст на одобрените заявки за ипотеки в Обединеното кралство, до 46 000 през миналия месец, спрямо първоначално отчетените през април 43 201 одобрени заявки.

Нетната стойност на одобрените ипотечни кредити в Обединеното кралство през май е намаляла до 324 млн. паунда, спрямо 908 млн. паунда през април.

Консенсусните очаквания на пазара бяха за увеличение на ипотечните кредити с 1.1 млрд. паунда, като отчетеното за май покачване е най-малкото от април 1993г. насам.

Нетната стойност потребителските кредити е 300 милиона паунда, спрямо ръст от 200 млн. паунда през април.

На годишна база опуснатите потребителски заеми са нараснали през май с 3.0%, спрямо покачване с 0.7% през април.

В същото време паричното предлагане във Великобритания нараства с 0.2% през май, като стойността на агрегата M4, който измерва цялото количество валута и ликвидните активи, които са в публичния сектор. е нараснала с 16.6% на годишна база.

Данните спряха опита за покачване на британската валута и след излизането им паундът поевтинява с 0.17%, до 1.6492 долара.