Дялове за 534 312.31 лв. бяха закупени от инвеститори в първия ден от старта на публичното предлагане на договорен фонд „Адванс Източна Европа", съобщиха от компанията.

Надхвърлянето на сумата от половин милион лева привлечени активи дава право на управляващото дружество - „Карол капитал мениджмънт", да започне изчисляването и на цена за обратно изкупуване на дялове. Тя ще бъде обявявана два пъти в седмицата - всеки вторник и петък.

Стойността на дяловете на ДФ „Адванс Източна Европа" се изчислява в евро. Инвеститорите могат да закупят дялове в евро или в лева по фиксинга на БНБ. Друга особеност е, че фондът няма да разпределя годишен дивидент, а инвеститорите могат да реализират увеличената стойност на инвестицията си като продадат притежаваните от тях дялове или част от тях.

Новият фонд на КАРОЛ е първият, който инвестира активите си на нововъзникналите пазари в Източна Европа. Първоначално „Адванс Източна Европа" стартира с портфейл в 6 държави - България, Румъния, Хърватска, Сърбия, Русия и Украйна.

Стратегията на фонда е да инвестира в акции, включени в основните борсови индекси на нововъзникналите пазари в Източна Европа. При нормални условия фондът ще инвестира предимно в акции на водещите компании от региона - над 75% от активите си.

Около 10% от активите ще бъдат инвестирани в по-малки компании, които не са компоненти на основните борсови индекси, но притежават потенциал за дългосрочен растеж. В случай на положителна промяна в конюнктурата на пазара, фондът може да разшири обхвата си като вложи част от активите си и на борсите в Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина.