„Ново десет", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Правителството все пак реши да предложи данък от 10% върху лихвите по банкови депозити на физически лица. За идеята се заговори преди няколко седмици, но тогава в рамките на няколко часа финансовото министерство първо я потвърди, а след това я отрече.

В сряда след правителственото заседание финансовият министър Симеон Дянков обяви, че предложението за новия данък е заложено в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за ДДС и ще се внесат за гласуване в парламента.

Ако депутатите одобрят идеята, хората ще дължат 10% върху доходите, които получават като лихви по своите депозити, от началото на следващата година. Новият данък най-вероятно ще се събира от банките.

Защо се прави

Дянков няколко пъти защити пред журналисти идеята за въвеждане на новия данък с обяснението, че целта не е да се съберат повече приходи, а да се премахне единственото изключение в данъчната ни система, което позволява да има необлагаеми доходи. По този начин в държавата ще влязат допълнително 120 млн. лв.

Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова обаче беше цитирана от "Дарик", че причината за новия данък е необходимостта от допълнителни средства, с които да се компенсира ръстът на пенсии и заплати от догодина.

Според Дянков новият данък няма да създаде риск за банките. "Банковата система има огромен ресурс и той дори продължава да расте. Българската данъчна система е много проста и е направена от предишното правителство на социалистите именно за да могат хората и данъчните да я прилагат лесно", каза на пресконференция финансовият министър.

Той даде и пример: ако по-заможен човек има на сметка 20 хил. лв. и за тях получи 4% годишна лихва, това ще означава доход от 800 лв. и от тях държавата ще му вземе 80 лв. Това според него е твърде малка сума, за да накара хората да укрият доходите си в офшорни банки.

Малко по-късно от Българската народна банка разпространиха и свое официално становище, в което твърдят, че централната банка не е информирана предварително за решението да се въведе нов данък, нито е участвала в такива дискусии и научава за това от медиите. "Настоятелно се обръщаме към всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система. БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло", се посочва още в съобщението на институцията.

В него се допълва, че от гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас. Според БНБ решението за облагането на лихвените доходи е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания като източник на финансиране на инвестициите в икономиката "и следва да се обсъжда от тази гледна точка".
Още от статията на „Капитал Daily"

„Десятък за лихвите", четем от първата страница на „Стандарт"
С нов данък ще ни сурвакат от 1 януари. Всички лихви върху депозитите ни в банката да се облагат с 10%. Предложението е записано в промените в закона за ДДС, които бяха приети от кабинета. Ако го одобри парламентът, с десятък ще се облагат лихвите от влоговете не само у нас, но и в рамките на целия ЕС, както и в Швейцария. "България остана единствената страна, където този доход е без данък", заяви финансовият министър Симеон Дянков. Според него не било справедливо богатите хора с пари в банката да минават метър. Вицепремиерът изчисли, че за депозит от 20 000 лева налогът ще е 80 лв. на година. В хазната пък се очаква да влязат около 120 млн. лева. Вместо богатите ще ударят бедните, скочи опозицията. Дянков пак ни изненада, явно хазната е много на червено, заявиха пък синдикалистите. Новият десятък ще оскъпи кредитите, прогнозираха финансисти.
Още по темата от  „Стандарт"

„Всички са срещу ГЕРБ за 10% данък върху лихвите от депозити", обобщава от първата си страница „Сега"
Противно на уверенията, че няма да увеличава данъчната тежест, правителството даде зелена светлина за въвеждането на нов данък. От 2013 г. доходите на всички българи от лихви по влогове и депозити ще се облагат с 10% данък. Мярката ще засегне хиляди дребни вложители, може да доведе до негативи за банковия сектор и ще донесе едва 120 млн. лв. приходи в хазната годишно. Решението бе гласувано от кабинета без никакво предварително съгласуване и предизвика остри критики от всички страни - работодатели, синдикати, икономисти, политици, политолози. Банкерите бяха изненадани и предпазливи в своите изказвания.

В момента доходите от лихви върху депозити и влогове на физическите лица са необлагаеми, докато лихвите по депозити на фирмите се включват в печалбата и се облагат. Според финансовия министър Симеон Дянков това изключение е безпринципно и облагодетелства богатите българи, които успяват да пестят. Според него облагането на тези доходи не представлява нов данък, а възстановява справедливостта, като слага край на единственото изключение. "България остана единствената страна в Европа, която не облага доходите от лихви, след като и Румъния въведе такъв данък. Така, колкото по-богат става един човек, толкова по-малко плаща, защото парите му са в банка, растат и не се облагат", коментира Дянков. Според него доказателство, че правителството не цели просто повишаване на приходите, а взима принципно решение, е фактът, че повечето депозити у нас са малки и едва 10% от българите имат спестявания над 20 000 лв. "При депозит под 20 000 лв. и средна лихва от 4% данъкът за година ще е 80 лв. Виждате, че целта на тази мярка не е фискалният ефект", допълни Дянков.
Още от статията на „Сега"

„Финансовият министър Симеон Дянков: Лихвите по депозитите с данък 10% от януари", пише на първата си страница „Класа"
Лихвите по депозитите ще се облагат с 10 % данък от януари , обяви министърът  на финансите Симеон Дянков, след като правителството одобри проектозакона за държавния бюджет за следващата година . България остана единствената държава в ЕС, която не облага тези лихви, посочи той. По думите приходите в бюджета от тези лихви ще бъдат около 120 млн. лева, но целта с въвеждането на този налог е да има справедливост , а не толкова финансов ефект. Вредата от въвеждането на такъв данък ще бъдепо-голям отколкото евентуалните ползи, защото той има отрицателен ефект върху инвестициите и спестяванията, коментира главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. Ако се въведе подобна мярка, тя ще доведе до двойно данъчно облагане на едни и същи доходи, коментира за Klassa.bg икономистът от Industry Watch Георги Стоев.  Икономическият ръст , заложен в бюджета за следващата година е 1.2%, обяви министърът на финансите Симеон Дянков.  Неговите основни параметри бяха одобрени и на заседание на Тристранния съвет късно във вторник. Според тях новият размер на минималната работна заплата от 310 лева. Дефицитът за следващата година е около 1,1 млрд. лева, колкото тази година. В процентно отношение е по-малък, защото ще има растеж. 122 млн. лева допълнително финансиране има в областта на образованието. Минималната пенсия става  250 лева. Максималният осигурителен доход също се увеличава. Няма увеличение нетно на бюджета на МВР, ДАНС и НСО.

Увеличават се осигурителните вноски, на тези ведомства , за да се отговори прозрачно на въпроса кое министерство колко струва. С 9 % се увеличават заплатите в Министерството на отбраната, което ще бъде в голямата си част от вътрешни спестявания , каза Симеон Дянков.Правителството направи много да вдигне заплатите в държавната администрация. Парите за майчинство през първата година на майчинството се получават върху тези нови, по-високи заплати, отговори Дянков на въпроса защо не се увеличават парите за майчинство в бюджета. Министърът се обяви срещу коледните надбавки за пенсионерите.
Още от статията на „Класа"

„Борисов: Демокрацията е в пълен разцвет" е водещото заглавие на „Труд"
В България демокрацията е в пълен разцвет, а висшата  степен са свободата на медиите и хората. Тези заключения направи премиерът Бойко Борисов след срещата си със секретаря по вътрешна сигурност на САЩ г-жа Джанет Наполитано, която се проведе в Министерския съвет в сряда.

Борисов бе провокиран от въпрос на журналистка от Радио К2. Наполитано бе помолена да коментира последния доклад на Държавния департамент на САЩ, в който се изразява сериозно безпокойство за състоянието на свободата на печата и словото. Гостенката дипломатично се измъкна с думите, че страната  би могла единствено да сподели опита си с България. Борисов обаче не бе толкова скромен на думи.

"Самият факт, че всеки може да дойде в сградата на Министерския съвет и да зададе какъвто си иска въпрос на госпожа Наполитано, показва, че не само демокрацията е в пълен разцвет, не само че правата на човека се гарантират отвсякъде... И колкото и да се опитвате и да се стараете, поради определени поръчки, да ни изкарате недемократични и непублични, няма как да успеете по простата причина, че вие сте тук и никой не ви режисира това, което ще питате", започна отговора си Борисов. "Има държави, и то в Европейския съюз, където предварително се задават въпросите. Един-два-три...и се пита. В България можете да кажете, да говорите, да напишете, да питате каквото искате. Това е висша степен на демокрация и свобода на медиите и хората", заключи министър-председателят.

Джанет Наполитано се срещна и с президента Росен Плевнелиев веднага след Борисов. Държавният глава каза, че "отношенията между България и Съединените щати никога не са били по-добри".

Както и Борисов, президентът декларира увереност, че в следващите месеци ще изправим пред съда вдъхновителите и участниците в този ужасен терористичен акт, говорейки за бомбения атентат на летище Сарафово край Бургас на 18 юли т.г.
Още от статията на „Труд"

"Проститутки налазиха ученици в междучасието", съобщава от първата си страница „Монитор"
Проститутки задяват непълнолетни ученици и им отправят секс оферти на метри от входа на училища в Русе и Велико Търново.

Мургавите жрици на любовта се появили още през първия учебен ден във великотърновския парк "Дружба", които се намира на метри от входа на местното строително училище. Ромките, които на външен вид също изглеждали непълнолетни, причаквали излизащите на фас пауза от школото младежи, приближавали ги и със свойско намигане директно им забивали офертите си: "Бате, айде да врътнем нещо набързо през междучасието, за десетина минути в храстите".

Цената на оралната любов храстите била 5 лв., а за нещо повече, по договаряне от 20-тачка нагоре. Като терен за секса мургавите жрици предлагали изоставен строителен фургон на 200-300 м от района. Учениците от строителния техникум са категорични, че никога не биха приели предложенията на мургавите проститутки.

От полицията във Велико Търново пък предупреждават, че мургавелките са и доста сръчни в ръцете и докато развалят магията или доставят удоволствие на някого, задигат всичко, до което успеят да се докопат.

Освен мургавите жрици, навъртащи се край гимназията по строителство, край друго търновско училище - елитната езикова гимназия, пък от години функционира публичен дом. В съседна Горна Оряховица само на стотина метра от сградите на две училища и местната община, в центъра на града, жрица под прикритието на масажен салон също предлага платена любов.

Жрици на любовта зарибяват клиенти пред погледите на непълнолетни деца от русенското училище „Алеко Константинов". За това алармираха родители, които подготвят протест срещу магистралния секс, който се върти под носа на цял един русенски квартал.
Още от статията на „Монитор"

"Купувачи с агроимена", разкрива „Капитал Daily"
Шест фирми - три от които с косвени връзки помежду си и три новорегистрирани, са големите купувачи на земеделски земи от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсаторни бонове (ПКБ). Това показват резултати от 1/3 от търговете, публикувани до вчера. До сряда вечерта станаха известни класиранията в осем области, като в следващите дни се очакват и тези от останалите.

Шесторка от купувачи

Ето и имената на шестте компании, пожелали най-много земя: "Агроленд консулт", "Биопродукти България", "Лукс ауто", "Слънчева Добруджа", "Златно рало" и "Нов фермер".

Данните от търговския регистър и системата ДАКСИ показват, че три от тези фирми имат косвени връзки помежду си. Така например компанията "Агроленд консулт" е собственост на адвокатска кантора "Базлянков, Станоев и Ташев", която работи с "Винпром Пещера". Кандидатът за земя е регистриран на адреса на кантората в Пловдив на ул. "Алцеко" 16, ет. 2. Според Търговския регистър на същия адрес са "Глобъл маркет" и "Сириус инвест", които притежават по 32% от "Винпром Пещера" според последните данни от общо събрание на акционерите от края на юли тази година. Освен това "Агроленд" е финансирано за 8.2 млн. лв., т.е. изцяло, от друго дружество на групата - "Галакси пропърти", което инвестира в имоти.

Компанията "Лукс ауто" пък от своя страна е еднолична собственост на Спас Кръстанов Вълчанов, който е и неин управител. Вълчанов е в управлението и на "Глобъл маркет". До юли 2008 г. собственик на "Лукс ауто" е бил Иван Георгиев Маджаров, който също е бил в ръководството и на "Глобъл маркет" според фирмения регистър ДАКСИ.

Фирмата "Биопродукти България" е еднолична собственост на Илиян Стефанов Ипократов, като компанията е отново със седалище в Пловдив. Тя е учредена в края на 2008 г. и през миналата година има активи за 12 млн. лв. Година по-рано те са били за едва 1.6 млн. лв. През 2011 г. дружеството не е имало никакви приходи, за 2010 г. те са 2.2 млн. лв. Документите на фирмата в Търговския регистър са вписвани от Екатерина Николова от адвокатската кантора "Базлянков, Станоев и Ташев", обслужваща и другите компании.

Освен това "Биопродукти България" държи 6510 акции в "София БТ" според протокола от общото събрание от 25 юни. Мажоритарен собственик на софийската цигарена фабрика е "Булгартабак холдинг", който беше купен официално от офшорка на руската банка VTB, но в неофициалното партньорство на банкера Цветан Василев и собствениците на "Винпром Пещера". Значително по-голям е делът на "Лукс ауто" - 30 596 акции.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Виена с интерес към борсата ни", четем в „Стандарт"
Има интерес към приватизацията на Българска фондова борса, каза за "Стандарт" изпълнителният директор на БФБ Иван Такев. Един от потенциалните кандидати е Виенската фондова борса.

От борсата в Истанбул също бяха заявили принципен интерес към приватизацията на БФБ. "През последните две години разговаряхме с доста оператори на регулирани пазари, но дали ще се стигне до нещо конкретно, предстои да видим", каза Иван Такев. Днес той ще присъства на презентация на Виенската фондова борса на тема условията за листване на компании. Заедно с него във Виена ще присъстват седем български и шест румънски компании, както и представител на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Това обяви Михаел Буул, изпълнителен директор на Виенската борса, пред investor.bg. Събитието се организира ден след като Виенската фондова борса покани и български журналисти. Запитан дали това има нещо общо с евентуален интерес от страна на Виена към приватизация на БФБ, Иван Такев отрече.
Още от статията на „Стандарт"

„Пловдивският панаир и НЕК са нарушавали закона за обществените поръчки", разкрива „Сега"
Агенцията за държавна финансова инспекция уличи Пловдивския панаир и НЕК в груби нарушения на закона за обществените поръчки. Вчера тя отчете 98 проверки сред общини, фирми и др., при които са разкрити нарушения за над 26 млн. лв. Необявяването на процедура е най-тежкото нарушение по закона, с което ще се заеме и прокуратурата, която вече е получила доклад за резултатите. Виновните обаче няма да бъдат наказвани според разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като срокът някой да бъде санкциониран е 3 г. Затова прокуратурата трябва да установи дали има данни за престъпление.

Проверката на контракта на Пловдивския панаир е била инициирана в края на април от парламентарната комисия "Хохегер", която бе сформирана да изясни лобисткия скандал от управлението на кабинета "Станишев". Ревизорите установили, че нарушенията са за 1.1 млн. лв. През 2006 г. тогавашният енергиен министър Румен Овчаров разрешава на панаира да не плаща дивидент на основния си акционер - държавата, а да сключи договор за реклама за 500 хил. евро с австрийския лобист Петер Хохегер. Проблемът е, че договорът е сключен, без да е обявен търг, въпреки че са събрани оферти. По този договор Хохегер е отчел пресконференция на главния прокурор и премиера, както и Дни на София във Франкфурт, Париж и Истанбул.
Още от статията на „Сега"

"От НАТУРА се печели добре в кеш", разкрива „Труд"
Държавата ще продава ниви в защитени територии от европейската екомрежа НАТУРА 2000, гръмнаха наскоро медиите. Във фейсбук се появиха тревожни питания означава ли това, че ценни растителни видове и терени с редки птици, които ще попаднат в частни ръце, ще бъдат разрушени и застроени.

Всичко започна от искане на екоорганизациите за проверка на предстоящите за продан от държавата 154 000 дка. Целта бе да не се продават зони от НАТУРА, които са публична държавна собственост или на които екоминистерството все още не е издало план за управление. Защото без него не могат да се спазват ограниченията за земеделие, щадящи природата.

Случайно или не в медиите се настани митът, че държавата не може да продава имоти от НАТУРА, дори и ако са частна държавна собственост.

Само че това не е така. В цял свят от земите в НАТУРА се печели добре, а срещу субсидиите фермерите проявяват необходимите грижи за местообитанията на ценните видове и птиците. Освен това има един "малък" детайл: държавата все пак не продава строителни площадки, а ниви.

В НАТУРА зоните, най-общо казано, се прилагат до 6 забрани за земеделски дейности, а фермерите се компенсират за това с пари от Програмата за развитие на селските райони.

В някои от масивите е забранено разораването или залесяването с дървета на ливади, пасища и мери, за да не бъдат превърнати в ниви или плодни градини за земеделски нужди.

Причината - в тях кръжат редки птици или пък има ценни растителни видове, които биха били унищожени от оранта. За тази забрана фермерът се компенсира от Брюксел с 30 евро на хектар, т.е. с по 6 лв. на декар. Тези пари идват като бонус към субсидиите за ниви и пасища, които за т.г. ще са по 26,40 лв. за декар. Забранено е да се променя и предназначението на масива, за което фермерът получава компенсация от още 6 лв. на декар.
Още от статията на „Труд"

"Налагат до 30 000 лева глоба за некачествени строителни материали", пише в „Класа"
Депутатите определиха солени глоби от 5 до 30 000 лв. за некоректните строители и производителите на накачествени материали, използвани в сектора. Те са част от приетите в сряда на второ четене промени в Закона за устройство на територията.

Санкцията за фирмите, които пласират некачествени материали на пазара ще варират от 5000 до 30 000 лева. Възложител на строеж, който не изпълни поетите задължения и не осигури всичко необходимо за старта на обекта, ще бъде глобен от 1000 до 5000 лева.

Народните представители решиха началникът на Дирекцията за национален строителен контрол да спира изпълнението и да забранява достъпа до строеж от първа до трета категория, който се извършва без влязло в сила разрешение или при съществени отклонения, както и за използване на неотговарящи на изискванията строителни продукти. Достъпът ще се забранява и, ако възложителят не е осигурил строителен надзор в случаите, когато такъв е задължителен.
Още от статията на „Класа"

"НСИ отчете четворен скок на износа ни за емирствата", съобщава „Монитор"
Износът на България за Обединените арабски емирства е скочил над 4 пъти. Това показват предварителните данни на националната статистика за периода януари-август тази година. Според резултатите на НСИ от България в посока Абу Даби са изнесени стоки на обща стойност над 176 млн. лева. За същия период на 2011 г. експортът за емирствата е бил под 42 млн. лв. Така само в рамките на година износът ни за арабската страна бележи скок от 321%.

Положителни са и резултатите от търговията на България с други партньори извън територията на Европейския съюз (ЕС). Националната статистика регистрира двоен скок на изнесената продукция за Китай.

В отчетения период експортът на страната към втората най-голяма световна икономика се е увеличил от 367 млн. лв. на над 806 милиона. Добри са резултатите на родните износители и в търговските им отношения с Израел. За първите осем месеца на тази година стойността на българските стоки, продадени в еврейската държава, е 135 млн. лв., което е ръст от близо 140 на сто спрямо регистрираните през същия период на 2011 г. под 57 милиона.

Най-значителен ръст през този период бележат напитките и тютюнът, като експортът им скача с над 33 на сто. Увеличение се наблюдава и в останалите отрасли, а най-значима за страната остава търговията с минерални горива, масла и сурови материали.

Така за периода януари-август 2012 г. целият износ на България за трети страни е нараснал с 9,4%, достигайки 10,9 млрд. лв. Основните пазари на родните експортни компании са Турция, Китай, Русия, Сърбия и Македония, които заедно формират над 47 на сто от износа извън ЕС.
Още от статията на „Монитор"