Съкращаване на дневния добив на петрол и приемането на Ангола за нов член ще бъдат основните теми на утрешната сесия на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в столицата на Нигерия, Абуджа.

Кандидатурата на Ангола- вторият по значение производител на петрол в Африка, след Нигерия, се поддържа от председателя на ОПЕК нигериецът Едмънд Даукору и от Катар.

ОПЕК ще се опита през 2007 г. да поддържа световните пазарни цени на петрола на равнище около $60 за барел и заради това може да вземе решение за ново съкращаване на дневния добив.

След срещата в Доха, Катар, ОПЕК вече съкрати веднъж (на 1 ноември) дневният добив на петрол, за да стопира по-нататъшно падане на цените. Въпреки това обаче цената на петрола продължи низходящия си ход, което принуди картелът да обмисля ново ограничение.

За това способстват и намаленото потребление на мазут в САЩ и Европа, заради топлото време, високите нива на натрупаните запаси от нефт у потребителите, а също така и отслабващата позиция на долара и забавеното развитие на американската икономика.

Всъщност, както смятат експертите, цената на петрола ще зависи от позицията на най-авторитетния член на ОПЕК- Саудитска Арабия.  Риад все още не е готов да прави решителни крачки и дори най-скептично настроените анализатори на пазара смятат, че добивът на петрол ще остане без промяна до срещата на ОПЕК през януари 2007 г.