В Монтанско откриха от опасното свинско месо от Ирландия. Месото е засечено в преработвателно предприятие, но не е пускано в търговската мрежа, съобщава Дарик.

По нареждане на Националната ветеринарномедицинска служба ветеринарите от Монтана извършиха проверки за Ирландско месо, добито след 1 септември, в което се предполага, че има завишено съдържание на диоксин.

Проверка е направена в 15 месопреработвателни предприятия, 4 склада на едро, хипермаркети и по-малки магазини. На две места е засечено месо от Ирландия.

В първия случай се касае за 700 кг свинско месо, добито през юни и юли тази година, уточни директорът на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Монтана д-р Людмил Антов.

В друго месопреработвателно предприятие е засечено 9,6 тона свинско месо от Ирландия, добито на 2 и 11 септември, и внесено на 1 декември.

Част от него е преработено, но цялото количество е в предприятието. Взети са проби за изследване и месото е поставено под възбрана, поясни д-р Антов.

И във Велико Търново извършиха проверки. За три дена специалистите на РВМС провериха всички четири големи склада и 35 месопреработвателни предприятия в областта. В тях не е открито свинско месо, внесено от Ирландия след 1 септември, коментира „Янтра днес".

Припомняме, източник на диоксиновото заразяване на ирландското свинско и говеждо месо е завод за преработка на хранителни остатъци, които са се използвали при приготвянето на храна за животните, потвърдиха от ЕК. Заразените с диоксини фуражи са били доставени в девет животновъдни ферми в Северна Ирландия, в 10 свинеферми и 38 кравеферми.

Изследванията на взетите проби са доказали, че храната за животните съдържа от 80 до 100 пъти повече диоксини от максимално допустимото в ЕС. При продължителна консумация на големи количества такова свинско месо и продукти от него се повишава опасността от  ракови заболявания.

Със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо и продуктите, в които то е било вложено. Взетите проби ще отиват за анализи в международни акредитирани лаборатории в страни - членки на ЕС.

Ако лабораторните резултати докажат наличие на диоксини, месото и месните продукти ще се унищожават. НВМС вече е препоръчала на частна фирма да върне в Ирландия няколко камиона с месо, които пътували за България.