Групировката Altimo е подала съдебен иск срещу Cukurova Group с обвинение за нарушение на кредитно съглашение и искане за незабавно връщане на дадените назаем преди година и половина $1,35 млрд. Ако Cukurova откаже, то е възможно да й се наложи да отстъпи на Altimo контрола върху турския оператор Turkcell. Все пак Altimo твърди, че се интересува единствено от парите, информира руската медия Ведомости.

Кой какъв е в назряващия скандал? Turkcell, които наскоро официално подадоха оферта за 65% опция въху капитала на БТК, са най-голям мрежов оператор в Турция с 31,8 млн. абонати, приходи $4,7 млрд., чиста печалба $832,9 млн., капитализация на 17 април $12,46 млрд. Контролният пакет 51% от акциите на оператора се държи от Turkcell Holding, който принадлежи на Cukurova Telecom Holdings (53%) и на шведско-финландската TeliaSonera (47%).

Обаче 51% от Cukurova Telecom Holdings принадлежи на Cukurova Group, а 49% се контролира от руската Altimo. Altimo управлява телекомуникационните активи на “Альфа-групп”: държи 42,4% от гласовете на “Вымпелком”, 25,1% от “Мегафон”, 29,9% от Golden Telecom, 43,5% от “Киевстар”, и 13,2% от Turkcell (чрез Cukurova Telecom Holdings). Компанията оценява активите си на $20 млрд.

И така, Altimo вчера обяви, че е поискала от турската Cukurova Group предсрочно връщане на $1,35 млрд. Това е непогасената част от шестгодишен кредит в размер на $1,707 млрд., предоставен на Cukurova от Altimo през ноември 2005 г. ( Турската компания изплати $357 през ноември 2006). Едновременно с това Altimo купи от Cukurova 49% от Cukurova Telecom Holdings за $1,59 млрд. (заемът бе условие за сделката).

По думите на вицепрезидента на Altimo Кирилл Бабаев, групата на Cukurova е допуснала 16 „нарушения” на кредитното съглашение и всяко от тях позволява на Altimo да поискат предсрочно връщане на кредита. В частност, Cukurova не е съгласувала със съвета на директорите на Cukurova Telecom Holdings редица крупни сделки с Turkcell, а в края на 2006 г. взе голям кредит, без да съгласува тази си стъпка с Altimo. И накрая, през януари женевския арбитражен съд е признал, че Cukurova е нарушила съглашението с продажбата на 53% от акциите на Turkcell Holding на компанията TeliaSonera (част от този пакет все пак отиде при Altimo). Altimo може да пострада, ако Cukurova започне да изпълнява задълженията си пред TeliaSonera, отбелязва Бабаев. По неговите думи, на 16 април Altimo е подала иск в съда на Британските Вирджински острови (където е регистрирана) Cukurova предсрочно да й върне кредита.

Залог по кредита е пакетът акции на Cukurova в Cukurova Telecom Holdings и Altimo е в правото си да поиска тези акции, ако Cukurova не успее да се разплати. Но миноритарният дял напълно устройва Altimo: „Надяваме се, че Cukurova ще бъдат в състояние предсрочно да погасят заема си. единствената ни цел е да си върнем парите”.

Представител на Cukurova Group вчера е отказал коментар за руската медия.

Представител на Асоциацията на турските акционери Сонер Бахчуван счита, че няма да е лесно намирането на $1,35 млрд. Cukurova сега няма такива средства, а ще може да ги заеме само при много неизгодни условия, тъй като е въвлечена в съдебни тъжби с TeliaSonera, а сега и с Altimo. Освен Turkcell, Cukurova притежава редица други турски компании в сферата на медийния бизнес (Aksam), енергетиката (Genel Enerji) и др., но за да продаде тези си активи ще й са нужни месеци.

Напълно е възможно Altimo да няма интерес към дела на Cukurova в Turkcell, а да си търси връщането на кредита, счита аналитик от Dresdner Kleinwort. На практика Altimo никога не са били мажоритарни акционери, а ако получат дела в Turkcell, ще трябва да отправят предложение за изкупуване на акциите на останалите акционери, чиято стойност вчера бе близо $9 млрд.

От друга страна увеличението на дела в Turkcell би помогнало на Altimo да се придвижи напред в преговорите си с TeliaSonera за обмяна на активи. Компаниите са обсъждали подобен обмен няколко месеца, но след това са прекратили преговорите. Томас фон Веймарн, председателят на съвета на директорите на TeliaSonera заяви, че в настоящия момент сделка с Altimo няма да даде на компанията му контрол над Turkcell. TeliaSonera е информирана, че Altimo е предоставила на Cukurova заем, но не се е занимавала с подробности, казва представител на скандинавския оператор.