Днес Народното събрание започна второ четене на законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2013 г. Втора точка в дневния ред на депутатите е второ четене на законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г. Като трета точка е бюджетът за 2013 г., предаде репортер на news.bg.

Най-вероятно обаче той ще бъде гледан утре. Депутатите ги очакват два безкрайно дълги дни. По традиция бюджетите се гледат почти денонощно.
Припомняме, в началото на ноември, бюджетът бе приет на първо четене с подкрепата на ГЕРБ и независимите депутати го подкрепиха. Атака, ДПС, Синята коалиция и БСП гласуваха против.

ДПС обяви, че ще гласува против, както и при първото гласуване. БСП отложи темата за вота на недоверие към кабинета след гласуването.

Финансовият министър Симеон Дянков похвали бюджета за 2013 г. като реалистичен и поясни, че реалистичен означава изпълним. Като аргумент той посочи, че прогнозите на ЕК за България са за 1,4% икономически растеж, на нашите експерти - 1,9%, но бюджетът е сметнат на 1,2%.

Най-големият провал на това правителство е безработицата, коментира Емилия Масларова по време на обсъжданията на второ четене на бюджета на ДОО за 2013.
Тя поиска повече пари във фонд безработица. Социалистите намериха 700 милиона лева в бюджета на ДОО от увеличението на минималните осигурителни прагове.

През последните месеци много се говореше какъв процент от бюджета са социални разходи, това са 18,6%, каза Емилия Масларова. Тя настоя майчинството да е колкото минималната работна заплата.

Хасан Адемов от ДПС пък поиска повече пари за обезщетения за отглеждане на малко дете от 1 до 2 годишна възраст. Според него ще трябват 15 милиона лева.
Между 32 000 и 35 000 майки догодина ще имат право на такова обезщетение.

Защо давате едни 30 милиона лева за един безумен референдум иницииран от БСП, попита и Мартин Димитров. Синият депутат предлага да се дадат пари на майките като се вземат от бюджета на Цветан Цветанов и се намалят средствата за подслушване.
Важен е въпросът за стимулиране на раждаемостта, смята Мартин Димитров.
Според Димитров трябва да се стимулират младите да раждат децата си в България. Очаквано, мнозинството не гласува повече пари за майките.

83 милиарда лева са изхарчили ГЕРБ са трите години на своето управление е изчислил Румен Овчаров.
За сравнение той изтъкна в рамките на обсъждания на второ четене в НС бюджет за ДОО за 2013-та, че за 3 години тройната коалиция е похарчила 65 милиарда лева. Така, по думите му, днешните управляващи харчели с около 6 милиарда на година повече от предходния кабинет.
Социалистът коментира още, че 580 милиона струва увеличението на пенсиите от догодина. Отдавна можехте да увеличите пенсиите, заяви Румен Овчаров, намеквайки за предизборния характер на увеличението.

Той захапа управляващите и на тема магистрали, като посочи, че можели за 3 години да построят 6 000 км магистрали, а днешният кабинет построил 200 км пътища за 600 милиона лева. Ако харчели, както предходния кабинет според Овчаров, сега можели да имат пари за 6 000 км магистрали.

Социалният министър Тотю Младенов не остана безучастен към дискусията в пленарна зала и взе думата. Първото нещо, с което се заел кабинетът „Борисов" е да спре това, което се случвало при тройната коалиция - да се спре с увеличаването на дефицита в бюджета на ДОО, стана ясно от думите на министъра. Ние подходихме честно към настоящите и бъдещите пенсионери, изтъкна Младенов.

Трябваше да спасим пенсионната система, заяви той и подчерта, че ГЕРБ направили пенсионната реформа, от която щели да се възползват следващите две правителства. Социалният министър е категоричен, че благодарение на пенсионната реформа ще се укрепи ДОО и ще има по-високи пенсии.