Понякога спазмите на пазара могат да действат и като насърчение. И това изглежда ще бъде случаят с относително спокойната реакция спрямо две плашещи новини от Европа: че Европейската централна банка се намесва за да осигури ликвидност, и че BNP Paribas замразява три от инвестиционните си фондове, за да реагира на така нареченото „пълно изпаряване на ликвидността" от кредитните пазари в САЩ.

Това трябваше да е напълно достатъчно, за да върне страховете, че кризата на кредитния пазар ще прерастне в една пълноценна финансова катастрофа.

Но не стана така. При затварянето в Европа, или по обяд в Ню Йорк, акциите бяха понесли една определено лоша сесия, но в нито един момент не се доближиха до ниските си равнища от понеделник тази седмица, когато бяха подплашени от сходно негативна информация за пазара от Bear Stearns.

Падна и доходността на боновете - както може да се очаква, когато инвеститорите се нуждаят от сигурно пристанище - но въпросната остана много над дъната от тази седмица. Доларът предаде част от победите си спрямо евро.

По-голямо впечатление предизвиква факта, че ЕЦБ изглежда успя със спасителния си ход, без да повтаря страховития си сигнал, изпратен към пазара миналата седмица. Тогава банката де факто обеща, че другия месец ще вдигне лихвите. При затварянето, фючърсите още отработваха това увеличение. Лихвите на 10 - годишните френски бонове останаха почти 10 базови пункта над ниските си нива миналата седмица, което също говори, че по-високите лихви наистина са чакани.

Така че ЕЦБ засега убеди търговците, че тя остава посветена на борбата с инфлацията, вместо да наводнява пазара с ликвидност. Трейдърите се хванаха на посланието, че интервенцията е била единствено с цел да задържи финансовата инфраструктура работеща, и нищо повече.

Пазарът оживя след този блок от лоши новини, а акцията на ЕЦБ може да се поздрави за великата финансова гимнастика.