Цената на петрола се понижава под $98 за барел в петък, след като вчера направи сериозен отстъп от достигнатите вечни рекорди над $101 за барел. Запасите на петрол и горива в САЩ бяха по-силни от очакваното, като така затвърдиха опасенията за по-слабо потребление заради наближаващата рецесия в страната.

Американският лек петрол с доставка април се понижава с 31 цента до $97.92 за барел, като така продължава вчерашния спад от $1.50. Цените вече са с 3.4% по-ниски от достигнатия вчера връх на $101.32 за барел.

„Пазарите отреагираха бурно на добрите седмични запаси, като едва ли има нещо, което може да задържи цената над $100 за по-дълго", коментира австралийски анализатор.

Според доклад на американската енергийна агенция, петролните запаси в САЩ са се увеличили с 4.2 млн. барела, което е шеста поред седмица на покачване. Въпреки по-ниските производствени нива на рафинериите, запасите на бензин са се увеличили с 1.1 млн. барела до 14-годишен връх на 230.3 млн. барела.

Според анализатори, американските потребители са започнали да икономисват горивото, с оглед прекалено високата му цена и намалялата покупателна способност. По-рано тази седмица, петролът отскочи рязко, заради преориентирането на значителни по обем капитали към стокови фючърси, които са най-доброто антиинфлационно убежище.

Експерти от инвестиционната банка Merrill Lynch са коментирали възможността за по-продължителна и тежка икономическа рецесия в САЩ, от тази състояла се през 2001 г.