Обществен дебат по Националната здравна стратегия поиска директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя изрази тревога от законодателните промени, които предстои да влязат за обсъждане в Народното събрание пред Нова телевизия.

„В Чехия преди време навлязоха 70 частни здравноосигурителни фондове, които после фалираха", каза Тодорова. Трябва добре да се прецени ситуацията, каза директорът на НЗОК. Кое налага навлизането на нови субекти, попита д-р Румяна Тодорова. Според нея стратегията променя цялата здравна система.

Днес стана ясно, че лекари от цялата страна се готвят на протести заради липсата на национален рамков договор. Прекалено много се надценява рамковият договор. Директорът твърди, че по същество той представлява една инструкция за работа.

Тодорова се оплака, че Българския лекарски съюз в лицето но председателя му Андрей Кехайов, притиска касата за пари, с които тя не разполага.

„След като в България никнат хотели и болници, значи се печели", заяви директорът на НЗОК в коментар на въпрос дали секторът е печеливш. „Сега в момента 9 частни болници сключват договори с касата. Вие вкъщи бихте ли предприели такова разширение, ако няма ресурс, попита Румяна Тодорова.

НЗОК не се интересува дали болниците са частни или не, на нас ни е все едно накъде насочваме парите. Искаме ясни правила за това, каза Румяна Тодорова.