Милтън Фридман един от най-влиятелните икономисти на 20 век и носител на Нобеловата награда за икономика през 1976 г., почина в четвъртък сутринта в болница в Сан Франциско на 94 години.

Застъпник на теорията за свободните пазари, Фридман проповядваше ценностите на пазарната икономика и частното стопанство. Фридман стана известен с теорията си за постепенно покачване на паричните потоци за по-стабилна монетарна политика. Той не одобряваше вмешателство на правителството на пазара.

Неговите идеи изиграха важна роля в управленските стратегии на световни лидери като британският премиер Маргарет Тачър и бившият американски президент Роналд Рейгън.  

Фридман вярваше, че политиката на икономическа стабилизация не работи като термостат, тъй като има голяма разлика във времето на прилагане на политиката и очакваните резултати от нея.

„Преди изгряването на звездата на Фридман, икономистите не бяха взимани на сериозно от правителствените експерти", това сподели днес един от Федералните банкери в САЩ. „Милтън беше един от най-важните фигури в икономическите среди в продължение на десетилетия", продължи той.

През 1976 г. Фридман получава най-високото отличие в сферата на икономическата наука, а именно Нобелова награда. Награждаването му в Стокхолм не минава без противопоставяне от страна на критиците и обикновени противници на идеите му.

В същата година пред залата за официалното награждаване е имало тълпа от протестиращи граждани, които разкритикуваха Фридман за предоставянето на икономически съвети на диктатора на Чили Аугусто Пиночет. При неговото 17-годишно управление са били избити над 3,000 поддръжници на лявата идея в южноамериканската държава.

По-късно като колумнист и редактор в авторитетното списание Newsweek заедно с множеството му появи по националните телевизии в САЩ, Милтън Фридман става един от най-видните и уважавани икономисти на миналия век.

Ако погледнем в ретроспекция, идеите на Фридман са породени от така наречената Чикагска икономическа школа, която пък водите началото си от идеите на великия икономически мислител и стратег Адам Смит.

Фридман е работил като консултант в университета Stanford в Калифорния от 1977 г.