Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев направи инспекция на моторната яхта "Балкан", която се съхранява на сух док във военноморската база "Атия" край Созопол.

Яхта "Балкан", по-известна като яхтата на Тодор Живков, предстои да бъде продадена. Опитът да бъде продадена миналата година, завърши неуспешно, поради липса на кандидати.

До десетина дни ше приключи актуалната експертна оценка. Тя ще бъде направена от Христо Цветков, който има издаден лиценз от Агенцията за приватизация за извършване на оценка на морски плавателни съдове.

Последната оценка на яхтата е била през месец август 2004 г. Тогава плавателният съд е бил оценен на 371 250 евро.

След оценката предстои да бъде обявен търг за продажбата на яхтата. Привърженик съм на пазарните принципи и смятам, че яхтата струва точно толкова, колкото някой е готов да даде за нея, каза Василев.

Нашата цел е максимален брой хора да разберат за този търг и да участват, защото след една година тя ще струва по-малко, отколкото сега, допълни още министър Василев при посещението на база „Атия".

Той изказа своите впечатления, че яхтата има своите достойнства, но липсва част от оборудването й и част от уредите за управление са остарели.

Построената през 1981 г. в Италия яхта през годините е била собственост на УБО - Държавен съвет, на Министерския съвет и от 12.10.2005 г. вече е включена в активите на стопанството "Евксиноград" към МДААР.

През май 2005 г. въз основа на решение на Министерския съвет е проведен търг за продажба, който е неуспешен, поради липса на желаещи да се включат в наддаването. В момента яхтата се съхранява в хале на военноморските сили в база "Атия".