Руският медиен холдинг „Комсомольская правда" ще бъде продаден. Купувачът, въпреки предварителните очаквания, няма да е Газпром, макар че газовият монополист на Русия участва в сделката. 60% плюс една акция преминават в собственост на компанията „Медиа партнер", която управлява медийните активи на групата ЕСН. В сделката Газпром изпълнява само ролята на посредник.

„Комсомольская правда" отдавна е на масата за продажби. През април 2004 стана известно, че компанията Проф-медия, която притежава „Комсомольская правда", ще продава. „Комсомольская правда" се радва на много голямо доверие и стабилна аудитория в Русия. Цената, която тогава се коментираше, варираше между $100 и $300 млн.

Медийните дела на газовия монополист се управляват от „Газпром - медиа". Последните не скриваха своите интереси към „Комсомольская правда". Близки на групата кръгове говореха, че единственото, което е нужно, е да се получи одобрението на антимонополната служба. В навечерието на Нова година директорът на „Газпром - медиа" Николай Сенкевич  твърдеше, че сделката ще се осъществи в началото на 2007. Така и стана.

Изглежда обаче размислите за намеренията на Газпром към „Комсомольская правда" са били в сферата на новогодишните журналистически сензации, защото Сенкевич е заявил, че Газпром е нямал намерение да става собственик на още един всекидневник с огромен тираж. Припомняме, че наскоро руският вестник „Известия" влезе в структурата на „Газпром - медиа".

Сега знаем, че в сделката Газпром изпълнява посредническа роля. Руският монополист е извършил за поръчителя си финансова и юридическа проверка на „Комсомольская правда". Посредничеството на „Газпром - медиа" се обяснява с големия опит в медийния бизнес.

Обаче журналистите от Газета.Ru не искат да повярват, че Газпром е „непричем". Те припомнят, че групата ЕСН нееднократно е съдействала на Газпром за придобиването на бизнес активи. Например, през октомври 2004 ЕСН продава на Газпром своят дял от 5.3% в РАО, енергийния холдинг на Русия, а така Газпром с 10.6% стана най-големия след държавата притежател на акции в РАО.

Следователно може да се очаква, че Газпром ще взима участие в живота и на тази издателска къща.