Шествието на протестиращите работници от „Кремиковци" стигна до сградата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), предаде агенция "Фокус". Протестиращите се събраха около сградата на министерството на ул. „Славянска". Движението по ул. „Г.С.Раковски" не е спряно от полицията.

Синдикалните лидери Васил Яначков, председател на Федерация „Металици" към КНСБ, Людмил Павлов, председател на Федерация „Металурзи" към КТ „Подкрепа" и заместник-председателят на Федерация „Металици" Ренета Петрова влязоха в Министерството на икономиката и енергетиката.

Така продължава за трети пореден ден протестът на работниците от "Кремиковци" пред сградата на Министерски съвет.

Вчера те обявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, от комбината в посока центъра на София ще тръгнат тежки машини.
Полицията осуети намеренията
на металурзите и спря шествието преди машините да са напуснали "Кремиковци", съобщава news.bg.

След срещата с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров синдикалните лидери обявиха пред работниците, че е постигнато решение за месеците август и септември. Те не се ангажираха обаче със срок, в който ще бъдат изплатени.

Вчера стана ясно и че работниците в "Кремиковци" ще получат заплатите си за август до 5 ноември, а за септември - до 7 ноември.

Това е било решено снощи по време на разговорите на синдикатите, синдиците и оперативното ръководство на комбината, съобщи лидерът на КНСБ в дружеството Васил Яначков.

На пресконференция енергийният министър обяви, че има купувачи, които проявяват интерес към продукцията на „Кремиковци", но първо ще проверяват качеството й. Ако изкупуването не се реализира, Държавният военновременен запас може да изкупи продукцията, за да се платят заплатите, като това няма да е държавна помощ.

Въпреки исканията на работниците обаче, вчера държавата отказа да се ангажира допълнително с комбината. От правителството предупредиха, че дори и да се появи нов собственик, съкращения ще има.

Днес се очаква министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров да се срещне с представители на новия украински кандидат-инвеститор. Вчера синдикатите призоваха министър Петър Димитров да намери бързо решение за варианта с влизането на украинската компания „Смарт груп" като оператор и след това като собственик на „Кремиковци".

Вчера министър Димитров посочи, че правителството е взело решение да се потърси недържавна подкрепа за комбината. До края на другата седмица чрез продажбата на готова продукция на „Кремиковци" да могат да бъдат осигурени около 25 милиона лева, с които на първо място да се покрият заплатите за август и септември на работещите, заяви вчера енергийният министър.

В същото време екип на РИОСВ-София и Мобилна лаборатория към ИАОС следят качеството на атмосферния въздух в района на МК „Кремиковци". Меренето ще продължи през цялото време на спиране на мощностите в комбината, съобщиха от РИОСВ-София.

На място е установено, че в момента се извършва подготовка за консервиране на коксовите батерии и спиране на Доменна пещ №3. Спирането се осъществява по утвърден от ръководството на комбината оперативен план за безопасно извеждане на тези мощности.

Мобилната лаборатория следи стойностите на показателите - фини прахови частици, азотен оксид и азотен диоксид, сероводород, серен диоксид, озон, амоняк и въглероден оксид. До този момент няма превишение на моментните стойности, с изключение на фините прахови частици, които са малко над нормата.
РИОСВ-София ще продължава да подава информация за качеството на атмосферния въздух в района.