Русия планира строителство на нефтопровод от Сибир към балтийското пристанище Приморск. С новия тръбопровод Беларус ще бъде заобиколена като транзитна държава за доставка на руски въглеводороди към Европа. А и без друго Беларус иска да вдигне митата за транзита на руския газ.

Новината е излъчена от Интерфакс с позоваване на ръководителя на Транснефт Семьон Вайнщок. Тъй като Германия получава до 35% от петролните си доставки от Русия, днес германските медии активно се занимават с този проблем.

Макар че конкретните суми за строителството на тръбопровода още да не са ясни,е очевидно, че строителството ще излезе много скъпо. „Ако нямаше толкова рискове със съседните държави, не бихме похарчили толкова много пари", е казал Вайнщок.

С новия тръбопровод капацитетът на пристанище Приморск ще бъде разширен от 50 млн. тона на 125 до 130 млн.т. Приморск излиза на Балтийско море северно от Санкт Петербург, на границата с Финландия. Оттам петролът ще се превозва с кораби за Европа.

Германският Spiegel припомня, че Русия се скара с Беларус за по-високите цени на енергията и за митата за транзита за Европа. В началото на януари петролопроводът „Дружба" бе затворен за три дни. Редица предприятия в Централна Европа трябваше да преустановят дейността си за известно време.

Беларус смята да увеличи митата за пренос на руски петрол, от което ще бъдат засегнати и доставките за ЕС. Транзитните такси се вдигат с 30% от 15ти февруари, е заявил министърът на икономиката в Минск. Това ще оскъпи доставките на петрол за Германия и Полша с €2.71 за тон. Предишната сума бе €2.02, не променяна от 1996.

Новите тарифи са чувствително под нивата, които Беларус искаше да наложи „силово" на Москва в началото на годината. Минск желаеше да взима €35 на тон руски нефт. Това щеше да означава годишни плащания от Русия за Беларус от 1,55 млрд. евро. Планираните нови такси ще увеличат плащанията на Русия само с милиони.