Изграждането на лифта до Седемте рилски езера ще гарантира запазването на екологичното равновесие в природен парк Рила. Това е посочил кметът на Сапарева баня инж. Сашо Иванов, цитиран от българския туристически портал journey.bg.

"Потокът към Седемте рилски езера е голям и хората се качват с различни видове автомобили - така замърсяват значително околната среда, отколкото една седалко-въжена линия, която ще даде възможност на много хора да видят едно от най-красивите кътчета на нашата страна", обясни кметът.

Той посочи, че така дори хората с увреждания, ще могат да видят Седемте рилски езера. "Напълно съм убеден, че лифтът по никакъв начин няма да нарушава околната среда, напротив той само помага за опазването й", каза инж. Сашо Иванов.

С изграждането на лифта ще бъде преустановен достъпът на автомобили към Седемте рилски езера. Тиражираните информации в медиите за изграждането на път до Рилските езера са пълен абсурд и не отговарят на истината, констатира градоначалникът.

"Ние правим път, който да осигури нормалния достъп на автомобили до хижа Пионерска, откъдето вече ще тръгва лифтът за Седемте рилски езера", уточни още кметът на Сапарева баня.

Има хиляди хора в България, които биха предпочели да пренасят на свой гръб хората с увреждания догоре, за да могат да видят красотата на Езерата, вместо да станат свидетели на „опазващия околната среда" лифт.