През 2006 БТК АД продължи трансформацията и развитието си в модерна и ориентирана към потребителите телекомуникационна компания. Групата инвестира значителен ресурс и усилия в успешното развитие на GSM оператора си Vivatel, съобщиха от компанията.

Фиксираната мрежа в големи райони от страната беше дигитализирана и модернизирана допълнително благодарение на значителните инвестиции в този процес. БТК постигна бързо развитие на цялостните си операции, увеличи предлагането на широколентов Интернет достъп, въведе стратегически информационни системи и засили дистрибуторската си мрежа.

Усилията БТК АД да се преобразува в ефективна и ориентирана към клиентите телекомуникационна компания ще продължат през 2007 г. Развитието на фиксираната, и по-специално, на мобилната, телефония, както и засилената конкуренция в сектора, както глобално, така и локално, поставят пред БТК нуждата да настройва бизнес модела си към тенденциите в световната телекомуникационна индустрия и местната икономическа среда.

Нарастващият брой телекомуникационни конкуренти и бързото развитие и внедряване на нови технологии, като WiMax, VoIP и UMTS, изискват от БТК да модернизира както бизнес процесите, така и организацията си, за да посрещне адекватно предизвикателствата през 2007 г.

За да бъде БТК АД в състояние да продължи да подобрява качеството на услугите, които предоставя на гражданите и бизнеса, както и за да бъде от максимална полза за българската икономика и общество, горепосочените пазарни развития и инвестиционни нужди правят не само разумно, но и необходимо допълнителното намаляване на персонала на компанията през 2007 г., съобщиха от компанията. 

При този процес БТК ще предприеме социално-отговорен подход и ще направи всичко възможно да ограничи загубата на висококвалифициран персонал чрез пренаемане и преквалификация за други позиции в компанията, където това е възможно, като използва структуриран и прозрачен подход при посрещането на социалните и финансови нужди на напускащите.

За да може компанията да посрещне разходите, свързани с горепосоченото намаление на персонала, Бордът на директорите одобри провизия от 10 милиона лева във финансовите отчети на компанията за 2006 г. за свързаните с това намаление компенсации, преквалификация, и програма за предприемачество за напускащите служители.

Компанията информира инвеститорите, че на по-късен етап е възможно да одобри допълнителни провизии за реструктуриране и/или други цели за 2006 г., за което ще информира инвеститорите своевременно.