Англо-холандската компания Royal Dutch Shell е сключила с държавната нефтена компания на Катар Qatar Petroleum договор, предвиждащ разработването и добива на гигантско находище на природен газ в района на град Рас Лафан, съобщава агенция AFP.

Сумата на контракта се оценява на $10 млрд. Разработката на находището ще се осъществява по принципа на съглашение за разделяне на продукцията. Royal Dutch Shell ще се заеме с добива на суровината и с производство на втечнен природен газ. Компанията ще поеме всички инвестиционни разходи в проекта.

Предполага се, че Royal Dutch Shell ще добива, транспортира и преработва ежедневно 44,8 млн. куб.м. газ, от който в последствие ще се произвеждат 120 хил. барела нефтен еквивалент, включително сгъстен нефтен газ и етан.

Първите доставки се предвиждат през 2010. Доказаните запаси са 25 трилиона кубически метра природен газ, което е над 15% от всички доказани резерви на планетата.

Първоначално с разработката на находището планираше да се заеме ExxonMobil Но на 20 февруари компанията се отказа да участва в осъществяването на проекта, решавайки да се концентрира върху находището Барзан. От там ежедневно могат да се добиват над 42 млн. куб.м. газ; съществува и съществен потенциал за разрастване.